Sette bilen som sikkerhet når du søker lån

Lurer du på om eller hvordan du kan sette bilen som sikkerhet når du søker lån? Du er ikke alene. Vi skal skal forsøke å svare på det så godt vi kan.

For det første kommer det an på hva slags lån du skal ha. Det er fullt mulig å sette bilen som sikkerhet når du skal søke billån, men skal du derimot søke om et forbrukslån i håp om å få bedre betingelser dersom du stiller bilen som pant, vil nok dessverre ikke det være mulig hos de fleste. Vi har imidlertid ført opp noen forslag nedenfor som har samarbeid med mange banker, som derfor kan øke sjansene noe.

Hva sier Panteloven?

Panteloven er den loven man må forholde seg til når det gjelder lån og pant. Se alle kapitlene hos Lovdata.no.

En bank kan i utgangspunktet ikke gi deg lån dersom du stiller pant i din gamle bil. Banken kan derimot ta pant i den nye bilen din, når det er denne du søker lån til. Det krever at du blant annet stiller med 35% egenkapital og at bilen har full kasko i en gitt periode.

Merk at bankenes vilkår på dette området kan variere. I etterkant av det innvilgede lånet, vil banken sånn sett ha pant i bilen din, dersom du på et tidspunkt ikke vil kunne nedbetale det du skylder.

Lønner det seg å stille med sikkerhet i bilen?

Lån med sikkerhet i bilSå er spørsmålet om bilen, uansett om den kan stilles som sikkerhet eller ei i din situasjon, egentlig er en fornuftig måte å redusere lånekostnader på. Det korte svaret er nei.

En bil har dessverre ikke en konstant eller sannsynlig økende verdi. Den er tvert om i nær alle tilfeller en gjenstand som vil falle i verdi ettersom tiden går. En bank vil derfor ikke kunne gi deg markant bedre betingelser, selv om du skulle få aksept for å stille den som sikkerhet idet du tar opp et lån.

Skal du låne med sikkerhet, er det fast eiendom som er det beste. Har du bolig, hytte eller bare tomtearealer, er dette gjenstander som banken anser som langt tryggere. Jo mer forutsigbart det er, dess bedre er det for banken.

Selv om også boligmarkedet kan gå ned, er sannsynligheten for at det går opp høyere, og eiendom vil alltid ha verdi. Volatiliteten på verdien er dessuten langt lavere enn mye annet man kan stille som sikkerhet – som blant annet bilen.

Slik får du gode vilkår på billånet

Dersom du uansett må ha en ny bil, er det verdt å jobbe for å få de beste vilkårene. Billån er helt klart blant de dyreste lånene norske husholdninger har, og det er mye å spare på å sammenligne de ulike aktørene.

Du kan også vurdere om du vil slå sammen billånet med huslånet, men merk da at du vil betale langt mer i renter totalt sett ettersom boliglånet gjerne går over et par tiår. For situasjonen din her og nå, kan det likevel være passende.

Les og sammenlign: Se de beste billånene på nett

De beste vilkårene på billånet får du selvsagt dersom du selv kan stå for egenkapitalen. Da får banken lavere risiko, og gir deg dermed bedre betingelser. Fullfinansiering av en bil vil derfor aldri lønne seg.

Til slutt, etter billånet er innvilget og lånet på plass, er det om å gjøre og betale ned lånet så fort som mulig. Som nevnt er dette blant de dyreste lånene på markedet i dag, og kombinerer man dette med bilens verdifall, er det mye penger som forsvinner i løpet av noen måneder.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden