Tilbake til nyheter

Slik velger du riktig form for lån og kreditt

I dagens lånemarked finnes det flere ulike tilbud til deg som er ute etter litt ekstra kapital. Det er alt fra smålån til kredittkort og ulike varianter av lån uten sikkerhet. Men hvilket alternativ bør du velge, og hva passer best i din situasjon?

Bruksmønsteret viktigst

Før man setter seg ned og sammenligner ulike utlånere, bør alle potensielle lånetakere først og fremst tenke godt gjennom hvorfor en trenger pengene, hva de skal brukes til og hvor lang tid en tenker å bruke på å tilbakebetale beløpet. Er det en større investering du ønsker å gjennomføre, som oppussing av et kjøkken eller bad? Eller trenger du kun litt ekstra frem til neste lønning? Svaret på dette spørsmålet er det viktigste978x punktet for å finne riktig lånetype for deg.

Som en hovedregel kan man si at jo høyere lånebeløp og jo lengre nedbetalingstid du tenker deg, dess bedre vil et tradisjonelt lån være. Renten her vil være lavere enn for eksempel et kredittkort, og på tross av at du ofte må betale både termin- og etableringsgebyrer, gjør den lange nedbetalingstiden at du fortsatt sparer penger. Vi snakker primært i denne artikkelen om lån uten sikkerhet, altså hvor utlåneren gir deg et beløp uten at du trenger å stille noe sikkerhet for summen, og slike lån vil alltid ha en høyere rente enn tilsvarende lån hvor man må stille med pant. Så har du for eksmpel et huslån du har vært flink å betale tilbake på, kan du høre med banken om du kan få inkludert et mindre lån der. Da slipper du å forholde deg til flere lån samtidig, og du vil få rimeligere betingelser enn du kan få noen andre steder.

Kredittkort – det klare valget for kortere lån

Som vi nevnte vil det være best å ta et vanlig lån dersom beløpet er stort og du skal nedbetale det over en lengre periode. I motsetningen til det, bør du velge et kredittkort når beløpet er mindre og du kan tilbaketbetale pengene raskt. Alle kredittkort har en rentefri periode. Det er en periode du kan benytte deg av den tilgjengelige kreditten uten at du blir belastet noen renter. I praksis betyr det at om du betaler alt tilbake innen denne periode, vil kredittkortet ha vært gratis i bruk. I forhold til lån, vil som regel kredittkort heller ikke ha noe årsavgifter eller etableringsgebyrer du trenger å tenke på. Det er imidlertid viktig at du faktisk kan tilbakebetale lånebeløpet raskt om du velger et kredittkortlån, for når rentene begynner å løpe vil de i de fleste tilfellene være høyere enn hva du kunne fått med et tradisjonelt lån.

Oppsummering

Tenker du gjennom hva pengene skal gå til, hvor mye du trenger å låne samt når du kan tilbakebetale summen, vil du raskt kunne komme frem til hvilken kredittløsning som passer deg.