Slik velger du riktig form for lån og kreditt

I dagens lånemarked finnes det flere ulike tilbud til deg som er ute etter litt ekstra kapital. Det er alt fra smålån til kredittkort og ulike varianter av lån uten sikkerhet. Men hvilket alternativ bør du velge, og hva passer best i din situasjon?

Bruksmønsteret viktigst

Før du setter deg ned og sammenligner ulike utlånere bør du som potensiell lånetaker først og fremst tenke godt gjennom hvorfor du trenger pengene. Hva skal de brukes til og hvor lang tid tenker du å bruke på å tilbakebetale beløpet?

Er det en større investering du ønsker å gjennomføre, som oppussing av et kjøkken eller bad? Eller trenger du kun litt ekstra frem til neste lønning? Svaret på disse spørsmålene er det viktigste978x punktet for å finne riktig lånetype for deg.

Som en hovedregel kan man si at jo høyere lånebeløp og jo lengre nedbetalingstid du tenker deg, dess bedre vil et tradisjonelt lån være.

Renten her vil være lavere enn for eksempel et kredittkort,. Til tross for at du må betale både termin- og etableringsgebyr, gjør den lange nedbetalingstiden at du fortsatt sparer penger.

Vi snakker primært i denne artikkelen om lån uten sikkerhet. Det vil si at utlåneren låner deg et beløp uten at du trenger å stille sikkerhet for summen. Slike lån vil alltid ha en høyere rente enn tilsvarende lån hvor man må stille med pant.

Men  har du et huslån du har vært flink å betale tilbake på, kan du høre med banken om du kan få inkludert et mindre lån der. Da slipper du å forholde deg til flere lån samtidig. I slike tilfeller vil du også få rimeligere betingelser enn du kan få andre steder.

Smålån – når du ikke trenger så mye

Det er ikke alltid så mye du trenger. Det kan være en presserende situasjon med bilen som skal hentes på verksted, eller et kjøleskap som ryker og må fornyes. Trenger du kun 15 000 for å overvinne denne kneika, er det ingen grunn til å ta opp 100 000 kroner i gjeld.

Smålån er alternativet for mindre kreditter. Det er i utgangspunktet høy effektiv rente for slike lån, men ettersom tilbakebetalingstiden er kort blir likevel ikke den totale kostnaden så stor.

Et smålån bør du klare å tilbakebetale i løpet av 3 måneder. Da betyr det også kun tre rentebærende måneder. I motsetning til et forbrukslån med løpetid i opptil 60 måneder (5 år), vil prisen bli betydelig lavere.

Kredittkort – et alternativ for kortsiktige kreditter

Som vi nevnte vil det være best å ta et vanlig lån dersom beløpet er stort og du skal nedbetale det over en lengre periode. I motsetningen til det, bør du velge et kredittkort når beløpet er mindre og du kan tilbakebetale pengene raskt.

Alle kredittkort har en rentefri periode. Det er en periode du kan benytte deg av den tilgjengelige kreditten uten at du blir belastet for renter.

I praksis betyr det at om du betaler alt tilbake innen denne periode, vil kreditten være «gratis». I forhold til lån, vil som regel kredittkort mange ganger ikke ha årsavgifter eller etableringsgebyrer du trenger å tenke på.

Det er imidlertid viktig at du faktisk kan tilbakebetale lånebeløpet raskt om du velger å bruk kreditt på kredittkortet. Når rentene først begynner å løpe vil de i de fleste tilfellene være høyere enn hva du ville hatt med et tradisjonelt lån.

Oppsummering

Tenker du gjennom hva pengene skal gå til, hvor mye du trenger å låne samt når du kan tilbakebetale summen, vil du raskt kunne komme frem til hvilken kredittløsning som passer deg.

Emma er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i kommunikasjon og markedsføring. Hennes erfaring strekker seg fra å arbeide i reklamebyråer til å være en del av markedsføringsteam i diverse bransjer, inkludert teknologi og detaljhandel. Samarbeidet med en rekke kunder har gitt henne et bredt perspektiv på hvordan man effektivt kommuniserer budskap til forskjellige målgrupper. Videre brenner Emma for storytelling og evnen til å fange publikums interesse med kreative tekster. Å holde seg oppdatert på de siste trendene innen markedsføring og kommunikasjon er essensielt for henne. Denne omfattende kunnskapen har hun anvendt for å styrke merkevarer og drive engasjement gjennom innhold som resonnerer.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden