Spar strøm og penger – vi gir deg 5 tips

Strømprisene er et hett tema om dagen, selv i konkurranse med stigende renter og galopperende inflasjon. Nordmenn har over tid blitt godt vant med lave strømpriser, men de rekordhøye strømprisene har ført til en helt ny bevissthet rundt strømsparing. Elektrisk strøm er en svært verdifull ressurs, strømsparing er derfor fint både for lommeboken og kloden. 

Vi ser nærmere på noen av hovedområdene der du kan spare betydelige summer på strømregningen. Støtte fra Enova er ikke et tema i denne artikkelen, men husk på at det finnes penger å hente der. 

Spar strøm og penger

1. Spar strøm med energieffektiv oppvarming 

Oppvarming står bak en svært stor andel av strømforbruket i norske husholdninger. Den utstrakte bruken av elektrisk oppvarming, ofte i form av vanlige panelovner, har også ført til at nordmenn bruker en god del mer strøm enn innbyggere i våre naboland. Det finnes to hovedveier til lavere strømforbruk til oppvarming: lavere temperatur eller mer effektiv oppvarming. 

Å senke temperaturen har mye å si for strømforbruket, selv en moderat reduksjon med et par grader vil redusere forbruket betraktelig. Dessuten kan du selvfølgelig vurdere enda lavere temperaturer i rom som ikke er i daglig bruk. 

Installasjon av varmepumpe er et enkelt tiltak, som vil gi svært god avkastning med dagens strømpriser. Varmepumpen produserer helt enkelt mer varme fra samme mengde strøm som en panelovn. Du kan altså spare strøm uten å redusere komforten. 

Spar strøm med energieffektiv oppvarming 

2. Hvordan påvirker elbilen strømregningen? 

På et område har Norge en ekstra utfordring når det gjelder privat strømforbruk. Vi har kommet svært langt med omleggingen til elektriske kjøretøy, noe som selvfølgelig er en god utvikling. I dagens strømmarked betyr det likevel at mange nordmenn helt enkelt må bruke en god del strøm til lading av bilen, det finnes ingen vei utenom det. 

Du kan egentlig ikke spare strøm når det gjelder lading av elbil, men det kan lønne seg å benytte såkalt «smartlading». Det betyr at bilen eller laderen på egen hånd legger lading og strømforbruk til de timene på døgnet da strømmen er billigst. 

Hvordan påvirker elbilen strømregningen?

3. Spar strøm med en smart varmtvannsbereder 

De aller fleste norske boliger er utstyrt med elektriske varmtvannsberedere, noe som også betyr at produksjon av varmtvann står bak en god del av strømforbruket. Det er få som har lyst å redusere temperaturen i dusjen, men det kan være mulig å spare noen kroner på sparedusj og generelt litt kortere dusjtid. 

I utgangspunktet er tradisjonelle varmtvannsberedere bare ekstra store vannkokere, så selve produksjonen av varmtvann er ikke mer effektiv i en ny bereder. Isolasjon kan ha noe å si, selv om varme fra berederen bidrar til oppvarming av boligen i løpet av fyringssesongen. Det finnes luft til vann-varmepumper på markedet, som har høyere effektivitet sammenlignet med en vanlig varmtvannsbereder – men de er relativt kostbare. 

Intelligent styring av varmtvannsberederen er et alternativ hvis du ønsker å legge produksjonen av varmtvann til de timer da strømmen er billigst. Det betyr altså ikke at en smart varmtvannsbereder er mer effektiv, men den kan styres til å varme opp vannet når prisene er gunstige og belastningen i nettet er lav. 

4. Belysning og smarthjem – hvor mye har det å si? 

Det finnes mange morsomme og smarte løsninger for automatisk styring av belysning og andre dingser, og for noen går det sport i hvordan spare strøm i huset. 

Smarthjemløsninger kan definitivt være med på å gi et forhold til eget strømforbruk, og alle monner drar, men det er likevel viktig å være klar over at belysning ikke utgjør en veldig stor andel av strømregningen. Pass på at alle lyskildene i boligen er LED, så har du allerede kommet svært langt. 

Reduser strømforbruket og spar penger

5. Særnorske forhold – ordningen for strømstøtte 

Først: legg merke til at informasjonen om ordning for strømstøtte kan endres på kort varsel, dobbeltsjekk derfor alltid slik informasjon via offisielle kilder eller med strømleverandøren din. Denne informasjonen gjelder situasjonen per primo november 2022. 

Den norske staten har vedtatt en ordning som dekker deler av strømkostnadene over et gitt nivå. Fra den 1. september 2022 økte denne støtten til 90 % av strømprisen over 87,5 øre per kWh inkl. mva. Legg likevel merke til at støtten beregnes teoretisk basert på en gjennomsnittlig spotpris gjennom måneden, noe som betyr at det definitivt vil lønne seg å flytte strømforbruket til de billigste timene på døgnet. 

Her kan det selvfølgelig skje endringer, men modellen per høsten 2022 gjør det faktisk mulig å tjene penger på å bruke strøm hvis prisen noen få timer er godt under gjennomsnittet for måneden. Legg merke til at strømstøtten betales ut som fratrekk på nettleien, derfor er det anbefalt å ha en strømleverandør som samler både strøm og nettleie på én regning. Hvis du får en kjemperegning fra strømselskapet, men vet at nettleverandøren vil betale ut strømstøtte snart, kan en midlertidig finansiering med lån uten sikkerhet være et alternativ. 

Spar strøm og penger

Oppsummering 

Strømprisene har helt åpenbart nådd astronomiske nivåer gjennom 2021 og 2022, noe som har ført til store utfordringer for både privatpersoner, bedrifter og offentlig sektor. Den generøse strømstøtten har imidlertid vært til stor hjelp for husholdningene, og det er viktig å følge med på andre faktorer som påvirker privatøkonomien – høyere rente på boliglån og stigende priser på dagligvarer kan faktisk bety mer for totalbildet. 

Helt til slutt er det mulig å se på de volatile strømprisene som en mulighet, både når det gjelder inntekter fra salg av grønn energi til utlandet og innenlands omstilling til et mer balansert privat strømforbruk. 

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden