Billån

Du har funnet drømmebilen på FINN.no, men den koster kanskje en smule mer enn du hadde tenkt deg. Enten du vurderer å kjøpe brukt eller ny bil, så hender det ofte at man trenger litt ekstra hjelp fra banken for å finansiere kjøpet. Enkelte velger å søke om forbrukslån for å dekke den summen som mangler, men det vil vi fraråde på det sterkeste. Vi anbefaler at du søker om et dedikert billån, der renten er såpass lav at de aller fleste vil kunne klare å beherske lånet selv om man ikke har klart å sette av penger til kjøp av ny bil.

Lån til bil kan absolutt bli dyrt, og det er en stor fordel om du også har en del kunnskap om biler. Det er nemlig ikke bare lånet som i kroner og øre kommer til å koste, men også det faktum at bilen taper seg i verdi på sikt.

Norske billån har svært god rente

Det finnes svært mange tilbydere av billån i Norge, noe som har bidratt til at renten har blitt presset ganske så lavt. Har man stabil og god inntekt, så kan man søke om et billån og få en rente så lav som 4,50%. Men det er flere faktorer som spiller inn her – blant annet om du skal kjøpe en brukt eller en ny bil. Førstnevnte kan være vanskeligere å få lån til, og om man får det vil man som regel risikere å få en dårligere rente.

Hvor mye har du i egenkapital?

BillanI motsetning til ved et forbrukslån, der lånet uansett er usikret, så kan et billån være sikret. Og det anbefales som regel at man gjør det, ettersom at man da vil få langt bedre betingelser. Forskjellen på et forbrukslån og et billån er altså at du selv kan «velge» om du vil sikre lånet. I praksis betyr det at du må stille med inntil 35% av bilens verdi i egenkapital. Den magiske grensen for billån går på 65%, og hvis du kun behøver å låne den nevnte prosenten, så vil du få et langt billigere lån enn dersom du må låne for eksempel 80% av kjøpesummen.

Har man ikke klart å sette av penger til ny bil, så er det mulig å få bilen fullfinansiert. Men da er det viktig å være klar over at man får dårligere betingelser, og er nødt til å betale ganske store avdrag for å holde takt med verditapet. Som kjent så faller biler relativt kjapt i verdi når de er dyre, og da er det viktig å betale store avdrag de første årene slik at man ikke sitter igjen med gjeld når man selger bilen etter tre-fire år.

Det finnes mange kalkulatorer på nettet som regner ut et anslag på hvor mye bilen blir å falle i verdi, og du kan bruke de til å se hvor mye du bør betale i avdrag per måned.

Billån med pant i eiendom

Hvis du skal søke billån, så er sannsynligheten stor for at du allerede eier egen bolig og har boliglån. Da kan man også be banken ta pant i boligen i stedet for egenkapital, og dermed blir lånet sikret. Du vil uansett ikke få de samme gunstige betingelsene som dersom du hadde hatt egenkapital, men det kan i stor grad hjelpe på veien i stedet for å be om et usikret lån.