Tilbake til nyheter

Handle i utlandet? Betal med riktig valuta!

verdi

Å dra til utlandet på shoppingtur blir stadig mer vanlig. Med billige flybilletter og enkle forbindelser til andre storbyer er det enkelt å dra på en weekendtur hvor bankkortet går varmt. En tur til Sverige for å handle er fortsatt like populært også, og totalt bruker nordmenn over 14 milliarder kroner på handletur i utlandet vært eneste år, hvor det er Sverige som står for den største delen av bruken. På tross av at det kan være billigere å kjøpe enkelte varer utenfor rikets grenser er det fortsatt noen ting du bør passe på for å ikke ende opp med å betale mer enn nødvendig.

Betal i lokal valuta

Om du har vært i en butikk i utlandet har du nok fått forespørselen om du ønsker å betale med norske kroner eller om du ønsker å betale med lokal valuta. Som en generell hovedregel bør du alltid velge å betale med valutaen til landet du er i. Grunnen til det er at når du velger å betale i den norske kronen er det som regel den lokale banken, eller butikken selv, som har bestemt hvilken valutakurs du blir trukket. Den kursen er generelt sett en god del dårligere enn det som du får tilbudt i norske banker. I tillegg kan ekstraavgifter i forbindelse med valutattransaksjonen bli krevd. Spesielt er det vanlig på flyplasser. Så styr alltid unna det å betale i norsk valuta i slike tilfeller.

Statistikken viser at det er nordmenn som er i toppen når det gjelder kortbruk i utlandet, og når det ikke er noen internasjonale reguleringer som styrer vekslingskursen en butikk for eksempel kan kreve, er det store beløp som forsvinner unødvendig hvert år fra norske bankkontoer.

Pass på useriøse selskaper

Det viser seg at enkelte useriøse butikker og selskaper ofte ikke gir deg muligheten til å betale med noen annet enn din egen valuta når du er på reise, eller de vil automatisk oppgi prisen til deg i norske kroner. Vær obs på at du i slike tilfeller ofte vil ende opp med å betale ekstra gjennom en høy valutakurs og eventuelle gebyrer. Så forsøk alltid å få gjort transaksjonen i lokal valuta og se deg om etter alternative butikker eller selskaper om de ikke gir deg muligheten til det.