Kontantuttak i utlandet med kredittkort

Kontantuttak i utlandet med kredittkortI de fleste land kan du bruke både debet- og kredittkort som betalingsmiddel. Men på mange brukersteder duger kun kontanter som betaling. Det er derfor en del forholdsregler du bør ta når du skal bruke penger i utlandet

Selv om det står at kredittkortet ditt er gebyrfritt, vil mange uttaksautomater belaste deg for bryet de tar seg med å utbetale deg pengene dine. Du skal i teorien alltid få beskjed når det kreves gebyr for uttak og du skal ha mulighet for å avbryte innen du gjennomfører transaksjonen.

Uttaksautomater som befinner seg i tilknytning til etablerte banker vil sjelden kreve gebyr i europeiske land. En del private aktører kan derimot kreve dette ved hvis du tar ut kontanter hos dem.

Her vil vi gå gjennom noen av de mest populære reisemålene slik at du kan forberede deg best mulig på hva du kan støte på av gebyrer i utlandet, og i noen tilfeller hva du kan gjøre for å unngå dem.

Sammenlign kredittkort: Se i vår liste hva slags vilkår kredittkortene har

Velger du feil valuta kan det bli dyrt

Mange uttaksautomater tilbyr deg såkalt «dynamisk valutaomregning». Konseptet er enkelt. Det innebærer at automaten spør om du vil belastes i lokal valuta eller i norske kroner. Hvis du velger det siste regner banken om beløpet til norske kroner. Og så blir det den som eier automaten som bestemmer kursen. All erfaring tyder på at denne alltid vil dårligere enn om du velger den lokale valutaen.

Så får du et ledende spørsmål om beløpet skal belastes som i norske kroner, takk vennlig nei!

Under følger en oversikt over gebyrer for kontantuttak i en rekke land. Vi tar forbehold for mulige feil.

Kontantuttak i USA

Valuta: Amerikanske dollar (USD)

I USA må du regne med å betale gebyr for å ta ut penger.

USA er et digert og mangefasettert land. Stort sett vil du måtte punge ut med et gebyr når du tar ut penger. I gjennomsnitt vil det ligge på rundt 30 norske kroner per uttak.

Som en kuriositet kan vi nevne at JP Morgan, er en av USAs største banker, økte fortjenesten på uttaksautomatene med 22 % foregående år etter å ha lagt på gebyrene..

Blant byene med de høyeste gjennomsnittlige gebyrene finner vi Miami, Phoenix, Atlanta og Cleveland.

Dallas, San Francisco, Cincinnati og Los Angeles på den annen side har de laveste gebyrene i gjennomsnitt.

I noen butikker har de gratis cashback-tjenester på samme måte som i Norge.  Normal fungerer dette kun for debetkort.

Kontantuttak i Hellas

Valuta: Euro (EUR)

Kontantuttak er gratis i Hellas.

Den økonomiske krisen i landet har gjort det vanskelig å skaffe kontanter, og automatene går tomme. Dette har vært mest vanlig på øyene og mindre normalt på fastlandet. Dette problemet er mindre i dag enn det var for to år siden. Skulle det oppstå problemer, er det fortsatt nok av brukersteder som aksepterer betalingskort. Det kan være en idé å ta med euro ekstra når du reiser, men ikke til hele ferien.

Kontantuttak i Thailand

Valuta: Baht (THB)

I Thailand vil du alltid bli ilagt et gebyr når du tar ut penger.

Gebyret som tidligere var på 200 baht er nå oppjustert til 220 baht. Dette tilsvarer omkring 50 norske kroner og er et gebyr som alle banker i Thailand krever. For å slippe å betale alt for mye i gebyrer, lønner det seg å ta ut maksimumsbeløpet i hver enkelt bank. Det ligger gjerne mellom 10 000 og 20 0000 baht (mellom 2 000 og 4 000 norske kroner).

I Citibank kan du ta ut så mye som 50 0000 baht Krungsri Bank, Thai Military Bank og CIMB Bank har uttaksgrenser på 30 000 baht).

Men tar du ut så mange kontanter på en gang, er det en god idé å ikke gå med alle pengene på seg hele tiden. Legg igjen det meste i en safe på hotellrommet eller lignende.

I noen tilfeller anbefales det å ta med seg andre valutaer og veksle dem i Thailand. Det gjelder imidlertid ikke norske kroner som ikke er en mye anvendt valuta.

Kontantuttak i Spania

Valuta: Euro

I Spania må du som regel betale gebyr for å ta ut penger.

Tidligere sto bankene i Spania fritt til å gebyrlegge kunder uten bankforbindelser i landet. Konsekvensen var at ikke-kunder, som for eksempel nordmenn med norske kort måtte betale gebyr for å ta ut penger i automatene i Spania. Dette har endret seg litt, men det er fortsatt noen banker som tar gebyr for kontantuttak.

Etter hva vi har erfart er Deutsche Bank gebyrfri, mens aktører som Caixa Bank har et av de høyeste gebyrene.

Kontantuttak i Tyrkia

Valuta: Lira

I Tyrkia er det mulig å unngå gebyr for kontantuttak. I prinsippet skal du nemlig ikke betale for å ta ut penger Tyrkia,

Et tips vi har at du når du har anledning til det, tar ut kontanter i automater i tilknytning til en bank Blir kortet slukt i minibanken (noe som skjer), har du mulighet for assistanse fra de bankansatte så lenge det er innenfor åpningstida.

Kontantuttak i Frankrike

Valuta: Euro

I Frankrike kan du i stor grad unngå gebyrer for kontantuttak.

Franske banker tar ikke gebyr for uttak, men andre privateide aktørers uttaksautomater kan finne på å ta seg betalt for å gi deg penger. Undersøk forskjellige banker i Frankrike før du reiser og hold øynene åpne for banklogoer når du skal ta ut penger. BNP Paribas er en av Frankrikes største banker.  I automatene deres koster det deg ingenting å ta ut penger.

Kontantuttak i Sverige og Danmark

Valuta: Svenske/danske kroner

Det koster ikke ekstra å ta ut penger i skandinaviske land.

I Danmark og Sverige fungerer det stort sett som i Norge, De fleste steder aksepterer kort, men det koster heller ikke noe å ta ut penger. Hvis du velger lokal valuta og ikke norske kroner og automaten heller ikke selv anfører at det vil bli belastet et gebyr, er det kostnadsfritt. Mange liker å bruke kredittkortet fra Bank Norwegian i Skandinavia.

Kontantuttak i Storbritannia

Valuta: Britiske pund (GBP)

Nesten 100 % av kontantuttakene i Storbritannia er gratis. Vær likevel oppmerksom på at det finnes uttaksautomater som beregner gebyr. De kalles «pay-to-use»-maskiner. De vil du se i kiosker, puber og liknende. De beregner 2-3 pund i kostnader per uttak.

Dette gjelder for England, Nord-Irland, Skottland og Wales.

Kontantuttak i Kroatia

Valuta: Kroatiske kuna

I Kroatia koster det normalt ikke noe å ta ut penger.

I den grad du holder deg til bankenes uttaksautomater, vil du slippe å betale gebyr for å ta ut penger i Kroatia. Det er ikke vanskelig å finne uttaksautomater. Mange butikker og øvrige brukersteder godtar også betaling med kort.

Kontantuttak i Portugal

Valuta: Euro (EUR)

Det er ingen ekstra utgifter forbundet med å ta ut penger i Portugal.

De fleste uttaksautomater i landet går under navnet Multibanco. Under denne betegnelsen knyttes 27 forskjellige portugisiske banker sammen. Her beregnes det ikke ekstra gebyr for kontantuttak

Kontantuttak i Tyskland

Valuta: Euro (EUR)

I Tyskland er det lett å unngå gebyrer på kontantuttak.

Ifølge statistikken står kontanter for 80 % av alle transaksjoner i Tyskland. De fleste brukersteder aksepterer likevel kort hvis du handler for en viss sum, normalt over 10 eller 20 euro.

Men det er steder som ikke godtar kort. Her er det best å ha kontanter rede. Hold deg til de etablerte tyske bankene som Deutsche Bank. Styr unna uttaksautomater som eies av private aktører

Kontantuttak i Nederland

Valuta: Euro (EUR)

I Nederland kan du i stor grad slippe unna gebyrer for kontantuttak.

Hvis du holder deg til uttaksautomater som eies av nederlandske banker, er du sikret mot høye gebyrer. Herunder finner du Plus og Cirru, med flere. Bank-uavhengige automater som ikke er knyttet til autoriserte banker bør unngås.

I Nederland vil kort normalt ikke aksepteres som betalingsmiddel i dagligvarebutikker. Her er det nødvendig med kontanter. Brukerstedene vil også ofte kreve gebyr for bruk av kort, så det er best med sedler og mynter.

Kontantuttak i Polen

Valuta: Polske złoty

I Polen vil du som regel slippe gebyrer for kontantuttak.

Normalt koster det ikke noe å ta ut penger fra automat i Polen. Det er noen unntak. Men hvis du holder deg til de store polske bankene, vil det stort sett ikke beregnes gebyr.

Merk deg at uttaksautomater som er tilknyttet bankfilialer gjerne er innelåst utenfor bankenes åpningstider. Da vil du kunne låse den opp ved å dra kortet i tilknytning til døra.

Kontantuttak i Italia

Valuta: Euro (EUR)

I Italia kan man i høy grad unngå gebyr på kontantuttak.

Uttaksautomater er lett tilgjengelige i Italia. Noen er gebyrfrie, andre ikke. Se etter uttaksautomater tilknyttet større banker fremfor uavhengige maskiner. Hvis uttaksautomaten vil ha gebyr, går du bare videre til neste

Kontantuttak i Belgia

Landets valuta: Euro (EUR)

I Belgia vil du i de fleste tilfeller kunne unngå gebyrer for kontantuttak.

De fleste uttaksautomater i Belgia drives av autoriserte banker. Disse krever normalt ikke gebyr for uttak av kontanter. Styr unna enkeltstående uttaksautomater som ikke er tilknyttet en bank. Disse vil ofte belaste deg for et gebyr.

Merk deg at de fleste uttaksautomater som ikke krever gebyrer, ofte befinner seg innendørs i tilknytning til en bankfilial. Disse er som regel stengt mellom midnatt og klokken 6 om morgenen. Det jo alltid unntak, men dersom du ikke ønsker gebyrer er det best å holde seg til tidspunktene hvor disse er tilgjengelige.

Kontantuttak på Filippinene

Valuta: Filippinske peso (PHP)

På Filippinene er det normalt en fastpris på 200 pesos for å ta ut kontanter.

200 filippinske pesos tilsvarer omtrent 25 kroner. Det er steder det ikke kreves gebyr, men det er ikke vanlig

De fleste uttaksautomatene har en øvre grense mellom 4 000 til 20 000 peso (ca 550 – 2 700 norske kroner). Unntaket er hvis du tar ut penger hos HSBC – her er grensen på 40 000 pesos. Det er vanlig at uttaksautomatene går tom for penger i helgene og på lønningsdag. På disse dagene er det også lange køer foran automatene.

Kontantuttak i Tsjekkia

Valuta: Tsjekkiske koruna (CZK)

I Tsjekkia kan man unngå gebyr for kontantuttak.

Også her gjelder det å sikte seg ut uttaksautomater som drives av banker for å slippe ekstra gebyrer. Enkeltstående uttaksautomater som ikke er tilknyttet en bank vil gjerne kreve et gebyr,

En del brukersteder godtar euro som valuta i Tsjekkia. Det gjelder hoteller og lignende. Det rådes imidlertid å holde seg til tsjekkiske koruna når du betaler – du får som regel mindre igjen for pengene med euro.

Kontantuttak i Bulgaria

Valuta: Bulgarske lev (BGN)

I Bulgaria er det fullt mulig å slippe gebyr for kontantuttak.

Noen automater skal ha gebyrer, andre ikke. Skal du ta ut penger i Bulgaria, bør du holde deg til automatene som er eid av banker. Enkeltstående uttaksautomater som ikke er tilknyttet et nettverk, krever som regel et gebyr. Går du utenom disse, unngår du også gebyr for å ta ut penger.

Kontantuttak i Irland

Valuta: Euro (EUR)

I Irland koster det ikke noe ekstra å ta ut penger.

Enkelt og greit: I Irland koster det deg ikke noe å ta ut penger. Men det er også vanlig at du kan betale det meste med kortet i dette landet, da unntatt offentlig transport og noen barer. Du vet aldri helt sikkert når du skulle få bruk for kontanter på denne ferien.

Kontantuttak i Brasil

Valuta: Brasiliansk real (BRL)

I Brasil behøver du ikke å betale gebyr for å ta ut penger.

I Brasil er det veldig vanlig å bruke kort, særlig kredittkort, på grunn av sikkerhet. Disse blir stort sett godtatt over alt, fra hoteller og restauranter til butikker og turistattraksjoner. Men vær oppmerksom på skimming!

Uttaksautomater i Brasil har uttaksgrenser fra 500 til 1000 real (cirka 1000 – 2000 norske kroner). Hensikten med de lave grensene er å begrense ran og ransforsøk. Du bør også av den grunn ikke gå rundt med for mye penger i lommene mens du er i Brasil.

Kontantuttak i Marokko

Valuta: Marokkanske dirham (MAD)

Uttaksautomater vil normalt ikke kreve gebyr i Marokko.

Uttaksgrensen kan være opptil 2 000 dirham, omtrent 1 400 norske kroner.

I Marokko er det marokkanske dirham som gjelder. Det er en lukket valuta. Derfor kan lønne seg å ikke veksle før du kommer til landet. Bruk i stedet i automaten på flyplassen når du lander hvis du trenger kontanter til taxi eller liknende.

Det er mange butikker og restauranter i Marokko som aksepterer kort som betalingsmiddel. Men det er også en utbredt drikkepengekultur i landet .Det forutsetter at du til enhver tid har kontanter på deg.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden