Låne til bil mens økonomien er ustabil – ja eller nei

De fleste må låne penger når de skal gå til innkjøp av ny bil. Mange lurer imidlertid på om det er lurt å låne til bil nå som økonomien er ustabil. I denne artikkelen skriver vi litt om hvorfor økonomien er ustabil, om hva du kan forvente deg når det gjelder rente framover og om ulike finansieringsmetoder når du skal kjøpe bil. Vi gir deg også gode råd om hvordan du kan få den beste renten på ditt billån.


låne til bil

Dette er årsakene til at økonomien er ustabil nå

Det er flere grunner til at vi er inne i en turbulent økonomisk periode akkurat nå. For det første har økonomien bare så vidt begynt å hente seg inn igjen etter den nylige corona-epidemien. For det andre har Russlands invasjon av Ukraina og påfølgende sanksjoner skapt mye usikkerhet i markedet. Den økonomiske veksten vi så mot slutten av 2021 har stoppet opp. Som en direkte følge av krigen har også prisene på olje, gass, metaller og korn gått til himmels. En slik stor prisøkning på viktige basisvarer har igjen ført til galopperende inflasjon. Når prisene stiger, prøver sentralbankene verden over å kjøle ned denne prisstigningen ved å øke renten. Også her i Norge er det varslet flere renteøkninger i løpet av året og dette vil få direkte følger for deg når du skal ta opp billån og andre typer lån.

Du må ta høyde for høyere rente

Rentene er altså på vei opp, noe du må kalkulere inn når du skal vurdere hvor mye billån du kan ta opp. Det er ingenting i veien for å låne til bil dersom du har behov for det, men du må regne med at lånet ditt kommer til å bli dyrere i nærmeste framtid. For å finne ut hvor mye lån du kan ta opp og hvor mye lånet kommer til å koste deg med ulike rentesatser, kan du bruke en billånskalkulator.

Med økende renter blir det dessuten enda viktigere å finne det beste lånet med den laveste renten og de beste betingelsene.


billån

Slik får du best betingelser

Den beste måten å sikre seg de beste betingelsene når du skal låne til bil, er å undersøke flere muligheter:

Bilforhandlere samarbeider ofte med ulike banker som tilbyr billån, så sjekk gjerne med forhandleren om de tilbyr en spesiell kampanjerente i forbindelse med ditt bilkjøp. Vær obs på at betingelsene knyttet til slike kampanjer ofte kun varer i en begrenset periode, ved at renten er spesielt gunstig eksempelvis det første året før renten settes opp til ordinært nivå.

Ulike typer billån tilbys av mange banker og finansinstitusjoner. Prisen varierer imidlertid mye, og for å sikre deg den beste renten og betingelsene bør du sammenligne flere banker. Ved å søke om billån via sammenligningstjenesten fra Norskkreditt kan du enkelt sammenligne en rekke ulike tilbydere.

Billån for unge gis som regel til unge under 35 år som skal låne til bil, men aldersgrensene kan variere mellom de ulike bankene. Slike billån har ofte noe lavere rente sammenlignet med ordinære billån. Mange billån for unge kommer også med kaskofritt billån. Det betyr at du ikke behøver kaskoforsikring på bilen og slik får du en lavere forsikringskostnad.

Billån uten sikkerhet kan være et alternativ for deg som av ulike årsaker ikke kan ta opp et ordinært billån. Renten på billån uten sikkerhet er ofte høyere sammenlignet med andre typer lån, men du har stor fleksibilitet med denne typen lån.


låne til bil

For deg som allerede har billån

Også du som allerede har et billån må forberede deg på høyere renter framover, med mindre du har en fastrenteavtale. Lurer du på om du har den beste renten på markedet? Dersom du lurer på om du betaler mer enn nødvendig, kan enkelt flytte billånet ditt ved å bruke sammenligningstjenesten fra Lendo.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden