Tilbake til nyheter

Redd for uventede utgifter

aerfea

Bekymret for at pengene ikke strekker til? Du er ikke den eneste! YouGov har gjort en undersøkelse for finansselskapet BlueStep, som viser at hele en av tre nordmenn bekymrer seg for uforutsette utgifter. Kanskje ikke så rart ettersom mange opplever at pengekassen er tom på slutten av måneden, og om noe skulle gå i stykker eller en annen større regning dukke opp, kan den være vanskelig å betale.

Halvparten av de spurte i undersøkelsen, som prøvde å kartlegge hvordan nordmenn tenker om sin personlige økonomi, bekymret seg lite eller aldri for uforutsette kostnader som plutselig kunne dukke opp, mens 35 % svarte at dette er noe de er bekymret for.

Den prosentandelen korrelerer godt med en undersøkelse Sparebank1 gjorde tidligere i år, som viste at også 35 % av de spurte ofte hadde brukt hele lønningen sin før måneden var omme. Så at denne gruppen dermed er bekymret om ekstrautgifter som kan dukke opp er naturlig.

Sett i gang med sparetiltak

Vi har tidligere gitt noen enkle sparetips her på NorskKreditt, og det er en av de viktigste tingene man kan gjøre for å ha litt i bakhånd om for eksempel bilen må på verksted eller kjøleskapet går i stykker. Kutt ned på alle unødvendige utgifter, handle litt billigere, kutt ned på underholdning, og planlegg økonomien godt. Blir det gjort skikkelig vil nok de fleste av oss være i stand til å sette av en liten sum hver måned.

Det å planlegge det som kommer av utgifter er også svært viktig, og på tross av at det kan være vanskelig å vite om girkassen på bilen plutselig skal ryke, så kan man fortsatt planlegge for mer enn en måned av gangen. Eksempler her er å legge av penger til TV-lisensen som kommer to ganger i året, og årsavgift for bilen som blir sendt ut i mars hvert år. Tenker du godt gjennom hvilke utgifter du har i løpet av et år, og her kan kontohistorikken din i nettbanken være til god hjelp, får du ofte en ordentlig oversikt på ting du må sette av penger til.

Ved å være strukturert og ordentlig med sin personlige økonomi, kan man også unngå å måtte ta opp lån og bruke kredittkort dersom noen uventede utgifter skulle dukke opp. Det er igjen noe som vil føre med seg nye kostnader i form av potensielle etableringsgebyrer og renetavgifter, som kan gjøre en vanskelig økonomisk situasjon enda værre. Dersom du trenger å ta opp lån, bør du i hvert fall bruke litt ekstratid på å finne den rimeligste utlåneren.