Tilbake til nyheter

Skal dere flytte sammen?

Flytte sammen

Å skulle flytte sammen med en venn eller kjæreste er et stort skritt i manges liv. Det å skulle tenke over det økonomiske akkurat når man flytter sammen kan virke veldig «uromantisk» og kjipt. Likevel kan det spare dere både for penger og unødvendige utgifter senere. Vi kommer med noen tips til dere som har bestemt dere for eller vurderer å ta steget med å flytte sammen.

Opprett en felles konto

Til å begynne med kan det virke smålig å skulle dele alle utgifter akkurat på to, og det kan være slitsomt å ta vare på alle kvitteringer og regne ut hvor store kostnadene på hver blir. Et godt tips er å opprette en felleskonto. En av dere kan opprette en konto i nettbanken, for så å gjøre den andre personen til disponent for denne kontoen. Deretter er det bare til å bestille kort til dere begge i nettbanken. Det kan være lurt at dere overfører en fast sum i måneden til kontoen, så slipper dere å tenke på det i det hele tatt. Handler dere personlige ting samtidig som felles ting er det bare til å dele opp kjøpet og betale det med to forskjellige kort.

Opprett en samboeravtale

En samboeravtale er til for at et eventuelt brudd skal gå for seg på en ryddig måte. Dersom man ender opp med å flytte fra hverandre kan det være veldig vondt å i tillegg skulle krangle om hvem som skal få hva osv. Man ønsker så klart ikke å tenke på et brudd med det samme man flytter sammen, men det kan likevel skje. Samboeravtalen kan oppdateres etter hvert som dere gjør nye investeringer, for eksempel dersom dere velger å kjøpe en ny bolig. Den kan også oppdateres på mindre ting, som for eksempel om dere kjøper en ny sofa.

Det kan være lurt å ha tre kopier av samboerkontrakten. En til hver av dere og en til en tredjepart i tilfelle noe skulle skje med deres kopi.

Dersom man ikke har felles barn, men likevel ønsker å begunstige samboer dersom man skulle gå bort, kan det være lurt å skrive et testamente. Det kan være lurt å ta kontakt med en advokat som kan hjelpe dere med hvordan testamentet skal se ut.