Tilbake til nyheter

Søk kredittkort flere steder

Noen ganger ser det ut som alle vil gi deg et kredittkort. Banken din, foreninger du er med i og bensinstasjonen du pleier å fylle tanken på har alle sine versjoner av plastkortet med utallige fordeler for deg som bruker.

Men det er ikke noen andre enn deg selv som bør ha det siste ordet om hva kortlommene i pengeboka di skal prydes med. Du bør derfor sjekke kortene på markedet og sammenlikne dem med de du har. Med stor sannsynlighet vil du kunne finne bedre tilbud andre steder.

Sjekk ut markedet for kredittkort

Siden det første Diners-kortet ble sendt ut like etter verdenskrigen, har bruken langsomt vokst til nærmest å bli allemannseie i Norge. Det som før var et eksklusiv tilbud til dinerende i fine restauranter brukes nå av alle i dagligvarehandlene og på bensinstasjonene.

Aller best oversikt over din verdi på kredittmarkedet får du ved å sende søknader flere steder. Det er nemlig helt gratis og uforpliktende å søke. Alle tilbud du ikke akter å benytte deg av legges i papirkurven eller slettes fra inn-boksen. Husk at bare det beste er godt nok.

Kredittkort

Det er mange kredittkort å velge mellom, men hvilket er det beste for deg?

Oversikten på Finansportalen gir oversikt over 31 forskjellige kort. De fleste tar gjerne imot en søknad fra deg.

Det at det hele tida sendes ut tilbud, betyr at konkurransen er knallhard. Det skal du bruke til din fordel. Definer forbrukermakt ved å velge det beste tilbudet. Skjærene i sjøen er at du ikke nødvendigvis vil få innvilget alle kredittkortene du søker om, og det kan være vanskelig å sette de ulike tilbudene opp mot hverandre.

Slik behandles søknaden om kredittkort

For å ha et realistisk perspektiv på søknadene du sender, kan det være nyttig å vite hvordan prosessen hos kredittkort-selskapet fungerer.

Det gjøres slik at alle tilgjengelige data om deg kvernes gjennom en kredittvurdering. Din inntekt, gjeldssituasjon, sivile status og forsørgelsesbyrde er de mest sentrale elementene her. Men det er også statistiske faktorer som alder, geografi og andre ting som spiller inn.

Kredittvurderingen er for det første avgjørende for om du får innvilget kredittkortet og i andre omgang hvor høy kreditt du i så fall vil få på det.

Men tilbyderne vekter ikke alltid de ulike faktorene i kredittvurderingen helt likt. Derfor kan du få forskjellige tilbakemeldinger og derfor bør du sende søknad flere steder.

Hvor mye betyr renta for deg?

Det er naturlig å se på den oppgitte rentesatsen når du sammenlikner de ulike kredittkortene. Men da må en også ta i betraktning at kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse i fra 30 til 60 dager. Det vil si at så fremt du betaler den benyttede kreditten fullt ut når du får den månedlige fakturaen, har renten ikke stor betydning i din vurdering.

Men det krever at du i så fall er disiplinert og har romslig økonomi. Tenk deg en situasjon hvor du bruker kredittkortet til å dekke en større regning, som en dyr verkstedregning, innkjøp av hvitevarer eller en ferie. Det kan hende du da oppdager at det hadde vært en fordel for deg å fordele regningen over flere måneder. I så fall ville det selvfølgelig vært fint med lav rente.

Tidligere kom kredittkortfakturaen med et forhåndsatt minstebeløp. Det førte til at mange ikke betalte ut hele kreditten slik de burde, og dermed helt unødvendig opparbeidet unødvendig rentebærende gjeld.

Ellers er det nyttig å være klar over at den rentefrie perioden alltid regnes fra den 1. i hver måned. Hvis januar-fakturaen forfaller 15. februar, gjelder dette altså alle kjøp mellom 1. og 31. januar.

Hva vil du bruke kredittkortet til?

Det er svært ofte et tilbudsspekter eller mulighet for bonuspoeng ved bruk av kredittkort. Derfor bør du tenke over hva og hvor du vil bruke kortet.

Mange kort er koblet til en drivstoffrabatt. Den er nyttig for deg dersom den gjelder på de stasjonene du pleier å fylle tanken. Svært ofte er det de som befinner seg mellom hjemmet, arbeidsplassene og eventuelle fritidsaktiviteter.

Likeledes er det mange kort som er knyttet til fordelsprogram i dagligvarekjeder. Her må du nok en gang se hvilke som passer best for ditt handlemønster.

De aller fleste kredittkort inkluderer reiseforsikring hvis du betaler reisen med dette. Men det er også noen som gir bonuspoeng på flyreiser. Dessuten er det forskjell på valutagebyrer ved bruk i utlandet, og gebyrer for uttak i minibanker. Det er ting å være oppmerksom på når du tar det med på tur.

Kan du ha så mange kredittkort du vil?

I utgangspunktet er det ingen som forbyr deg det. Men det er noen hensyn som tilsier at du bør begrense antallet til en oversiktlig masse.

Noen kort har årsgebyr. Som regel er det litt eksklusive kort som ofte har spesielt gode tilbud når du er på reise, som ekstra god reiseforsikring og tilgang på flyplass-lounger. Dersom du ikke føler dette er noe du har spesielt bruk for, kan du vurdere å si opp disse.

Dernest kommer det at kredittrammen på kortet ditt vil bli betraktet som gjeld når du søker nye lån, det være seg boliglån eller forbrukslån. I henhold til forskrift fra Finanstilsynet skal en lånesøknad avslås hvis det innebærer at totalgjelden overstiger fen ganger bruttoinntekt. Det inkluderer altså også kredittkortet, selv om du ikke har opparbeidet gjeld på det. I slike situasjoner kan du bli nødt til å si opp noen av kredittkortene dine.

Og du har kanskje en rekke kredittkort du ikke bruker? Da opptar de unødig plass. I verste fall bruker du dem litt tilfeldig. Da har du neppe helt oversikt over bruken. Alle har kanskje heller ikke lenger de gode tilbudene som de lokket med den gangen du anskaffet det?

Til tider kan det være greit å rydde i bunken av kort, fjerne noen av de gamle og bytte dem ut med de nye som er førende i sine segmenter.

Når du søker flere steder

Bruk gjerne oversikten på vår kredittkortside. Her kan du lese vurderinger av forskjellige kredittkort, hva de er gode på og ikke fullt så gode på. Send søknader til de som er mest interessante for deg, og velg det som gir det det beste tilbudet.