Tilbake til nyheter

Betal sikkert med bankkort

 

feaef

Mange blir utsatt for kortsvindel, i noen tilfeller kan det være vanskelig å forhindre, men ved å ta noen enkle forhåndsregler kan du som regel unngå å bli utsatt for tyveri, ubekreftet belastning av kontoen din og misbruk. Vi gir deg noen viktige tips her.

Hold PIN-koden din privat

Som du sikkert har sett beskrevet i dokumentet når du får bankkortet ditt tilsendt, så står det klart og tydelig at du aldri bør oppbevare kortet og PIN-koden på samme sted. Hold den privat for kun deg og ikke del sifrene med andre. Unngå i tillegg å ha den nedskrevet på mobil eller på en annen måte og pugg den slik at du husker den utenat.

Husk at ingen vil noengang trenge å vite koden din for å gjennomføre en transaksjon, og du bør derfor aldri oppgi den til noen som utgir seg fra å være fra for eksempel banken din.

Hold nettbanken din trygg

Har du en nettbank vil du som regel kunne hente PIN-koden derfra. Det er derfor viktig at du gjør det du kan for å holde den trygg. Det betyr i all hovedsak at må holde datamaskinen fri for virus og skadelige spionprogrammer ved å oppdatere nye sikkerhetsinnstillinger og bruke et godt antivirus-program.

Det er alltid i kortselskapers interesse å sørge for at kunder ikke blir utsatt for misbruk. De har derfor utviklet egne sikkerhetstips som du kan følge. Se blant annet på VISA sin hjemmeside for tips til sikkert bruk.

Pass på kortet ditt

Aldri gi fra deg kortet ditt når du skal gjennomføre en transaksjon. Når du drar på restaurant eller på bar er det alltid lurt å ha med seg nok kontanter slik at du kan gjøre opp for deg direkte, dersom du ikke fysisk kan betale selv med kortautomaten. Spesielt gjelder dette når du er på tur i utlandet hvor det er mer vanlig praksis. Sjekk også opp regelmessig i nettbanken din om du har blitt belastet korrekt beløp, og ta kontakt med banken din med en gang dersom noe ikke stemmer.

Dette gjelder for nettbutikker også. Antallet kjøp gjort på nettet har eksplodert de siste årene, og det er dessverre mange useriøse aktører. Skal du kjøpe noe fra en mindre kjent butikk er det derfor lurt å gjøre en liten sjekk på nettstedet, og forsikre deg om at alt er som det skal. For kjøp på nett kan det også være lurt å benytte seg av et kredittkort i stedet for et vanlig debetkort. Du har nemlig sterkere rettigheter dersom noe skulle skje enn om du gjør en transaksjon fra din vanlige konto. Har du regelmessige innkjøp du gjør, kan du også motta rabatter ved å benytte deg av de ulike fordelene som kredittkort ofte har.