Privatlån kan løse økonomiske utfordringer

Som privatperson kan du rydde opp i egen økonomi på mange måter. Enten ved lån i bank og finansinstitusjoner, eller ved å låne av privatpersoner. De aller fleste av oss velger etablerte finansieringsaktører, men det er ikke alltid at du har muligheten til dette.

Lån tilpasset for deg
Lån tilpasset for deg

Noen ganger sier bankene nei på grunn av en betalingsanmerkning eller din økonomiske situasjon. Da må du eventuelt låne penger privat for å realisere det du ønsker med låneopptaket.

Grunner til å ta opp privatlån

Det kan være flere grunner til at du tar opp et privatlån. Det kan være fordi du ønsker å rydde opp i gammel gjeld og samle alt i et lån. Til dette formålet kan både et forbrukslån eller et lån fra en privatperson være en god løsning. Det kan også være at du mangler egenkapital i forbindelse med boligkjøp, og tenker å ordne dette med privatlån.

Eller det kan hende at du ikke får lån i en bank på grunn av betalingsanmerkninger eller dårlig betjeningsevne. I slike tilfeller kan et lån fra en privatperson være løsningen. Låner du fra en privatperson vil du få privatlån uten kredittsjekk siden dette ofte er tillitsbasert.

Dette er privatlån

Et privatlån kan være et lån mellom to eller flere personer, eller mellom privatpersoner og banker. Det mest vanlige i den forbindelse er forbrukerkreditt. Dette er lån du tar opp uten sikkerhet og som du står helt fritt til å bruke som ønskelig. I det videre kan privatlån derfor dekke både rene privatlån mellom privatpersoner, og usikrede lån til forbruk hos banker.

Renter på privatlån

Tar du opp privatlån i form av et forbrukskreditt er det høy rente på dette sammenlignet med et ordinært boliglån. Samtidig ligger rentene på forbrukskreditt lavere enn på kredittkort.

Alt etter hvor lenge du har behov for å låne pengene vil avgjøre hvordan du velger å finansiere lånebehovet ditt. Både nominell rente og effektiv rente er lavere på lån enn på kredittkort, men er lånet for en kort periode er det likevel billigst med kredittkort.

Låner du fra en annen privatperson kan du få lavere rente enn hos banken. Et lån mellom venner eller nær familie er oftest uten rente, siden de ses på som en hjelp.

Et godt eksempel på dette er lån fra foreldre til barn i forbindelse med kjøp av bolig. Mangler ungene egenkapital blir dette ofte et rentefritt privatlån til bolig.

Det varierer om det skrives kontrakt for privatlån

Tar du opp et privatlån i bank skrives det kontrakt på samme måte som ved andre typer låneopptak. Låner du helt privat er det vanligst at dette skjer etter en muntlig overenskomst uten at det ordnes formelt med en skriftlig avtale.

Mellom banker og privatpersoner skrives det alltid kontrakt, mens kontrakt for privatlån av penger mellom foreldre og barn bare skjer unntaksvis. Likevel kan det være greit å ha en privatlån kontrakt også i slike tilfeller.
For privatlån i Norge er kontrakter ikke så vanlig, men det er enkelt å ordne en. Du finner enten en mal for dette på nettet, eller så kan dere skrive en kontrakt som signeres av begge parter.

Dette trenger du når du skal ta opp privatlån

Dokumentasjon som er nødvendig for å ta opp et privatlån kan variere alt etter hvilken type lån det er. Tar du opp et privatlån/forbrukskreditt vil bankene foreta en kredittsjekk av deg for å få et inntrykk av økonomen din. En slik sjekk vil ofte gi svar på hva som er nødvendig med tanke på inntekt og gjeldssituasjon.

Om ikke dette er tilstrekkelig kan du bli bedt om å legge frem dokumentasjon utover det som kredittsjekk med ligningstall viser. Det samme gjelder om du driver egen bedrift.

Låner du fra privatpersoner enten det er familie, venner eller bekjente, så vil det neppe være behov for å legge frem dokumenter, men det er selvsagt opp til den som låner ut pengene.

Det kan uansett være smart å skrive en kontrakt i forbindelse med låneopptaket uansett hvor privat dette er. Det er en fordel for begge parter. Listen under viser hva banker i alle fall vil kreve av deg i forbindelse med et privatlån. Du kan bli nødt til å legge frem alt, eller mye av dette.

Det siste punktet er det viktigste for et lån mellom privatpersoner:

Mest vanlige spørsmål og svar

Privatlån er egentlig to typer lån. Det ene er penger du låner privat av andre personer. Enten dette er familie, venner, bekjente eller andre.

Det andre er lån du tar opp privat gjennom aktører som har konsesjon til å drive lånevirksomhet. Dette kan avgrenses til lån som det ikke tas sikkerhet for, og det vil si lån.

Både ja og nei. Tar du opp et privatlån gjennom banker og finansinstitusjoner blir det foretatt en kredittsjekk av deg.

Låner du privat av andre privatpersoner er det neppe så mange som gjør en kredittsjekk av deg. Samtidig er det ingen ting som forhindrer at de kan gjøre det.

Ja, det er det. Låner du av privatpersoner så er det opp til dem om de vil låne deg penger selv om du har betalingsanmerkninger. Det er ingen regler eller kontroll fra Finanstilsynet på om de gjør det.

Ønsker du et lån vil du ikke få det med en betalingsanmerkning, men hos Bluestep og Bank2 kan du få lån med sikkerhet i fast eiendom selv med betalingsanmerkning, om betjeningsevnen din tilsier at du kan få lånet.

Låner du penger av privatpersoner er det greit å ha en kontrakt som regulerer renter og tilbakebetaling på dette.

En slik kontrakt kan være et enkelt dokument som skrives på et papir og signeres av begge parter, eller du kan bruke en mal for et gjeldsbrev som du finner på nettet.

Låner du til forbruk gjennom en bank er det standarddokumenter for dette som signeres på samme vis som når du tar opp andre typer lån.

Et kreditt har de betingelsene som du blir enig med banken om når du tar opp lånet. Det vil si lånesum, rente, kostnader og nedbetalingstid.

Ved lån av penger mellom privatpersoner er det helt opp til deg og den som låner deg penger å avtale disse vilkårene og eventuelle justeringer av dem. Ofte er rene privatlån uten renter og har ingen fast nedbetaling eller sluttdato for når lånet skal være tilbakebetalt.

Likevel er det ikke noe i veien for å avtale dette, og en skriftlig avtale i den forbindelse kan være en fordel om eventuelle uoverensstemmelser skulle oppstå. Da er det greit med en avtale som regulerer dette.

Det er selvsagt ingen ting i veien for å bruke penger fra et privatlån til egenkapital når du skal kjøpe deg fast eiendom.

Tar du opp et lån er det ingen som legger seg opp i hva du skal bruke pengene til, og et lån med tanke på manglende egenkapital er absolutt i orden.

Det samme gjelder om du låner penger privat for å ordne nok egenkapital. Dette er en veldig vanlig måte å ordne egenkapital på om du mangler det.

Mange unge mangler ofte egenkapital, og med den store veksten som er i boligprisene er det vanskelig å spare mer enn prisveksten.

Derfor låner ofte foreldre ut penger til sine barn slik at de skal ha nok egenkapital til å kjøpe bolig.

Renter på et privat lån er fradragsberettighet på skatten i likhet med alle andre lån du har i en bank eller hos en finansinstitusjon.

Disse rapporteres inn til ligningsmyndighetene, så det er automatikk i det. Likevel bør du sjekke ligningen din og se om alt er blitt innrapportert.
Låner du penger av privatpersoner og betaler renter på dette lånet, så er også det fradragsberettiget.

Du kan trekke fra 23% av rentekostnaden din på skatten. Disse rentene rapporteres ikke automatisk inn til ligningsmyndighetene, så du må passe på at du korrigerer dette på ligningstallene dine før du leverer selvangivelsen.

I denne forbindelse er det også greit å ha en skriftlig avtale som viser at du betaler renter privat, i tilfelle ligningsmyndighetene ikke godtar dette.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden