Hva gjør nordmenn med feriepengene?

Feriepenger sommer

Utbetaling av feriepenger er vel det nærmeste de fleste av oss kommer den store lottogevinsten. Hvis du i tillegg får penger tilbake på skatten, blir det en god slump ekstra disponibelt i juli måned.

Kanskje kommer de som julekvelden på kjerringa og er borte annen juledag. Men du har kanskje lagt en plan for dem allerede? Det behøver ikke være for sent å gjøre det, eller revidere den du har.

For slike gode, om enn moderate, tilskudd til hverdagsøkonomien, legger du opp forskjellige strategier avhengig av

  • om du har et budsjett som går i underskudd måned etter måned (økonomigruppe 1),
  • om du akkurat går i balanse, litt under eller litt over hver måned (økonomigruppe 2), eller
  • om du er blant de lykkelige mennesker som mener de har mer enn de trenger (økonomigruppe 3).

Les videre og vi skal fortelle deg hva du bør gjøre.

Hva er feriepenger?

Formålet ligger i ordet. Det er penger du skal finansiere ferien din med. Utbetalingen kommer i stedet for vanlig lønn. Skattetrekk blir ikke beregnet av feriepengene, og derfor blir beløpet vesentlig høyere enn månedslønna. Størrelsen blir beregnet av fjorårets lønn, altså feriepengegrunnlaget. Det skal utgjøre 10,2 % av det du har oppgitt på selvangivelsen.

Dette er ikke noe arbeidsgiver spanderer, men en del av lønnen din som han legger til side måned for måned. Denne tvungne sparingen, eller ufrivillige kredittgivningen, det kommer an på hvordan man ser på det, hersker det intet kontroversielt ved.

Myndighetene og arbeidsgiveren sørger for at du har penger på konto til ferien din med velsignelse fra både fagforeningene og, vi tør si, folk flest.

Feriepenger til deg som sliter økonomisk (økonomigruppe 1)

Vi serverer det like godt med en gang: Den dårlige nyheten er at du har ikke mye penger du kan bruke på ferie. Men ikke fortvil. Les siste avsnitt om hvordan du kan gjennomføre feriedagene med minimale kostnader.

Vi forstår selvfølgelig psykologien bak å unne seg en heidundrende reise og glemme hverdagens økonomiske problemer en kort stund. Det er bare det at de fortsatt vil være der når du kommer hjem. I stedet for å gå å gjemme seg, har konkursspøkelset vokst seg større og styggere enn noen gang.

Med feriepengene har du imidlertid en historisk sjanse til å komme ovenpå. Det du gjør nå vil få konsekvenser for hvor mange økonomiske bekymringer du vil pålegge deg selv i tunge vintermåneder, julefeiring og endog neste års feriemuligheter.

Ved å fortsette med samme nøkterne livstil denne ene måneden og disponere feriepengene riktig, redder du en familie (din egen) fra ruin.

Betaler du husleia for april i mai? Sørg for at alle løpende regninger bli betalt a jour. Da er du i rute fra og med august. Hvis bilen din trenger et sårt tiltrengt besøk på verkstedet, er det nå det må skje.

Ikke når den tar kvelden en kald novemberdag du forgjeves prøver å starte den. Om du fortsatt har penger igjen, bør dette brukes til å nedbetale på dyre lån og kredittkort.

Feriepenger til deg som egentlig har det bra, men gjerne skulle hatt det litt bedre (Økonomigruppe 2)

Gratulerer. DU har kontroll over økonomien din og kan reise på ferie. Eller du kjøpte den kanskje på kreditt allerede i april? Da er det nok en god idé å betale den med feriepengene.

At du har kontroll betyr ikke at tilstanden nødvendigvis er god. Uforutsette eller ekstraordinære utgifter er alltid en belastning. Tenk over alt som kan skje. Bilen streiker, kjøleskapet ryker, en dyr tannbehandling eller konfirmasjon er noen få eksempler som kan slå beina under et stramt budsjett.

Ved å la feriepengene bli stående på konto kan du opprette en buffer mot slike kostnader. Ekspertene anbefaler at det til enhver tid står et beløp tilsvarende to månedslønner på konto.

Det kan også være prosjekter du lenge har tenkt på. Ringer det noen klokker hvis vi nevner oppussing av badet, bygging av garasje eller kanskje innkjøp av fritidsbåt?

Hvis du i det minste delvis finansierer dette med feriepengene, trenger du mindre kreditt. Det vil nok lønne seg de trange månedene du må bruke på å nedbetale den.

Feriepenger til deg som har alt du trenger og mer til (økonomigruppe 3)

Til deg vil vi si: Det er ingenting som vokser inn i himmelen. Du bør sikre deg også i framtida.

Du er kanskje ung, enslig og uten forpliktelser. De kommer tidsnok. For å komme inne på boligmarkedet i dag, fordres en betydelig egenkapital. Er du under 34 år gammel, bør du snarest fylle opp BSU-kontoen.

Du er frisk og rask i dag, men hva med i morgen? Et inntektsfall på grunn av sviktende helse, kan være katastrofal for en familieøkonomi basert på høye driftsutgifter. Du bør sikre dine kjære ved å ha de nødvendige forsikringer og pensjonssparing på plass. Du har vel lyst til å nyte livet som pensjonist også?

Lavbudsjettsferie

Det aller mest økonomiske er vel å ta seg en sommerjobb i ferieukene. Vi vil likevel ikke anbefale det med mindre du føler du har et stort overskudd. De fleste trenger å lade batteriene.

Men hvis du gjør noe som er helt annerledes enn din stillesittende jobb, kan du snu det til noe positivt. Du kan levere morgenavisen. Da får du god trim og har resten av dagen til disposisjon. Er du glad i hage, kan du se om det er ledig jobb til deg i parkvesenet eller i gartnerier.

Rimelige feriealternativer nær deg inkluderer sykkel og telt. Da har du ordnet både transport og overnatting. Kanskje kjenner du noen med disponibel hytte eller campingvogn?

Den norske sommeren er en god tid å nyte mens vi har den i Norge. Det er sikkert mange sommerarrangementer og turmuligheter nær deg.

Uansett hva du måtte gjøre, ønsker vi deg god sommer.

Les mer om: Hvordan finansiere (betale) ferien?

Les mer om: Kan ferielån finansiere feriedrømmen?

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden