Myter om personlig økonomi

Det er bare for mange etablerte sannheter og myter om behandling av penger, og dette gjelder ikke for alle. Norsk Kreditt dekker noen av de viktigste her fordi vi synes du bør vite om dem.

Spesielt siden de gjentatte ganger blir hevdet av selvutnevnte eksperter på sosiale medier og av en eller annen grunn ser ut til å ha et solid fundament.

Så sjekk om du har basert økonomien din på noe av det følgende, eller om du er en av bidragsyterne til feilinformasjonen.

Krav nr. 1 – Det lønner seg å ha kreditt som den som tjener mest.

Dette fordi den som tjener mest, også drar fordel av rentefradraget. Men så lenge de har en inntekt å trekke fra, spiller det ingen rolle hvem det er. Rentefradraget er en fast rente på 22%. Så det spiller ingen rolle om du må betale toppskatt eller ikke.

Gjør alltid faktasjekk når du står overfor inkonsekvente påstander
Myter om personlig økonomi

Når du har en uavhengig økonomi som går utover felleslånet, sier det seg selv at du deler rentefradraget mellom deg.

Bare når en part har svært lav inntekt, vanligvis uførhet eller sosiale fordeler, kan den lønne seg.

Krav nr. 2 – Det lønner seg å ha et lån

Lån er et viktig økonomisk verktøy som lar oss skaffe bil, leilighet, høyskoleutdanning og mer, men at det lønner seg økonomisk er en sannhet med så mange modifikasjoner – at det faktisk ikke er en sannhet.

Erklæringen kan ha holdt seg til en periode for mer enn 40 år siden da den faktisk var i stand til å stemme. Skattefradraget og den nåværende inflasjonen oppveide lånekostnadene, så den såkalte realrenten ble negativ.

Dette er ikke tilfelle i dag og vil neppe skje igjen. Situasjonen på den tiden førte til at det sprakk en eiendomsboble, og Norges Bank og regjeringen tar bevisst politikk for å unngå dette.

Som nevnt ovenfor er rentefradraget nå 22%. Du må betale de resterende 78% selv.

Krav nr. 3 – Det er best å alltid investere i eiendomsmarkedet

Eiendomsmarkedet er vanligvis et godt sted å investere pengene dine, men ikke alltid. Noen mennesker opplevde dette smertefullt på slutten av 1980-tallet.

Dette er i forhold til det som skjedde ettersom det er pessimister der ute som regelmessig hevder at dagens eiendomsmarked sprenger og prisene kommer til å falle.

Fra en topp i 1987, det tok 12 år for priser for å gå tilbake til samme nivå. I mellomtiden har mange blitt tvunget til å forlate hjemmene sine etter å ha blitt solgt på tvangsauksjon. For ikke å nevne Kristiania-sprekken fra 1899.

Som et resultat, selv om levende er relativt trygt, er det ikke helt uten risiko.

Krav nr. 4 – Du bør alltid spare så mye som mulig på BSU

Boligstønad for unge mennesker er et av de beste spareproduktene som er tilgjengelige. På den annen side er det denne rare sikkerheten og generaliseringen. Det gjelder ikke alltid.

BSU har de høyeste rentene på ordinær sparing, men den virkelige gulroten er skattefradraget. Hvis du har en bærer av håp som ikke har noen skattepliktig inntekt mens du går på skole eller høyskole, vil han eller hun ikke bruke fradraget. Gi dem derfor en bjørnetjeneste hvis du begynner å spare BSU for dem på dette tidspunktet. Fradraget kan ikke overføres til neste år.

Hvis du er 22 år, bør du likevel starte BSU for å oppfylle den totale kvoten på 300 000 kroner før du fyller 33 år.

Krav nr. 5 – Hvis du løper for deg selv, MÅ du ha en virksomhet

Både enkeltselskaper og aksjeselskaper har fordeler og ulemper. Det viktigste er at selskaper betyr mye mer ledelse, men samtidig frigjør deg fra risiko utover det du faktisk investerte i selskapet.

Når det gjelder skatter og avgifter, kan det bli litt hipt. Som selskap får du nesten de samme fradragene. Hvis du er ansatt som ansatt i AS, vil du motta minimumsfradrag, samtidig som AS må betale arbeidsgiveravgift.

Krav nr. 6 – Et høyt skattefradrag gir mening

Restskatt er ubehagelig. Som et resultat aksepterer mange et forhåndsuttak som er for høyt til å betale tilbake penger i stedet. Da sammenligner de det ofte med å vinne i lotto når utbetalingen kommer. Andre kaller det mer realistisk for «tvangssparing».

Men det er ikke en god idé. Det beste du kan gjøre er å gjøre et så presist forskuddstrekk som mulig slik at du kommer til null på selvangivelsen. Oppnå dette er ikke så vanskelig med en skatteberegning program, som kan finnes på Skatteetatens nettsted, blant andre steder. Hvis du finner ut at inntekten din er for høy det neste året, kan du be om en justering. Dette gjelder selvfølgelig også den andre veien.

Gjør også en sjekk 1. januar. Hvis beregningen viser at du vil motta restskatt, er det like enkelt å betale den umiddelbart i stedet for å vente på selvangivelsen.

Ytterligere krav?

Dette var noen av de vanligste forekomstene av myter i lommebokverdenen. Det er flere. Det de har til felles, og hva man skal passe på, er at de vanligvis er kompakte og litt for skrå.

Hvis det er råd som inkluderer ord som alltid, aldri og absolutt aldri, ta det for gitt. De gjelder kanskje ikke i din situasjon.

For flere råd om din personlige økonomi, se disse artiklene:

Emma er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i kommunikasjon og markedsføring. Hennes erfaring strekker seg fra å arbeide i reklamebyråer til å være en del av markedsføringsteam i diverse bransjer, inkludert teknologi og detaljhandel. Samarbeidet med en rekke kunder har gitt henne et bredt perspektiv på hvordan man effektivt kommuniserer budskap til forskjellige målgrupper. Videre brenner Emma for storytelling og evnen til å fange publikums interesse med kreative tekster. Å holde seg oppdatert på de siste trendene innen markedsføring og kommunikasjon er essensielt for henne. Denne omfattende kunnskapen har hun anvendt for å styrke merkevarer og drive engasjement gjennom innhold som resonnerer.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden