Slik får du råd til egen bolig

li

Det er et tøft boligmarked for mange, spesielt om man er førstegangskjøper. Da er det krav til egenandel på minst 15 prosent, og kombinert med dyre boligpriser og budrunder som kan bli avsluttet langt over taksten, blir det fort tøft. Mange må derfor ty til økonomisk hjelp fra foreldre for å kunne dekke egenandeler og for å få lån.

Noen tyr også til forbrukslån for de første avdragene og for å kunne stille med 15 prosent av boligens verdi i egenkapital. En løsning som på langsikt kan bli dyr, da renten her er en god del høyere enn ved et vanlig boliglån. 

Men er det egentlig så vanskelig for førstegangskjøpere å komme seg inn i boligmarkedet? For mange er nok dessverre svaret ja, men vi gir deg her noen gode tips til hvordan du kan få drømmen om en egen bolig til å bli virkelig! 

Bruk BSU for alt det er verdt

Har du muligheten til å benytte deg av BSU-ordningen, er det noe du absolutt bør gjøre. Her kan du spare opptil 25 000 kroner hver eneste år, i tillegg til at du kan få fradrag på skatten. Renten på slike BSU-kontoner er også som regel ganske gode.

Så sørg for at du strukturerer økonomien din slik at du alltid når makstaket for BSU-sparing hvert år. Har du muligheten til det bør du også se om du kan spare mer enn de 25 000 kronene. Det du sparer til overs kan plasseres på en høyrentekonto. 

Les mer om: Sett inn penger på BSU-kontoen

Bo hjemme

Som regel er det den yngre generasjonen som sliter med å komme seg inn i boligmarkedet. Og på tross av at trangen til å flytte ut fra foreldrenes hjem og kunne etablere noe for seg selv er stor, så sparer man mye penger på å bo hjemme litt lenger.

I forhold til å leie i et kollektiv eller for seg selv, noe som i de fleste tilfeller i hvert fall vil ligger på minimum 3-5 tusen kroner, kan du plassere det rett på sparekonto om du bor hjemme. 

Ekstrajobb

En vanlig arbeidsuke i Norge i dag er 37,5 timer. Er man fulltidsstudent skal det timeantallet være noe det samme. Men det finnes 168 timer i uken, og selv om man kan trekke fra en god del timer på dagligdagse ting, og ikke minst søvn, så er det mer enn nok tid til å jobbe noen timer i en deltidsjobb.

Ved å gjøre det får man raskt spart inn noen ekstra tusen i måneden, og sparekontoen for bolig vokser seg raskt større. 

Ha tålmodighet

Mange skulle nok ønske at de kunne hatt råd til drømmeboligen i går. Men om ikke det er tilfellet må man ha tålmodighet. Sett opp en plan for hvor mye du trenger, og sett opp en spare- og utgiftsplan.

Da kan du se hvor mye du trenger å spare for å få råd til egenandelen og for at banken skal gi deg lån. Deretter kan du bryte det ned i et månedlig beløp du kan spare, og deretter regne deg frem til hvor lang tid det tar før du kan gå på bolighandel.

Ved å bryte et langsiktig sparemål ned i mindre biter, for eksempel måneder, vil du også enklere kunne motivere deg selv når du kan krysse av måned for måned. 

Emma er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i kommunikasjon og markedsføring. Hennes erfaring strekker seg fra å arbeide i reklamebyråer til å være en del av markedsføringsteam i diverse bransjer, inkludert teknologi og detaljhandel. Samarbeidet med en rekke kunder har gitt henne et bredt perspektiv på hvordan man effektivt kommuniserer budskap til forskjellige målgrupper. Videre brenner Emma for storytelling og evnen til å fange publikums interesse med kreative tekster. Å holde seg oppdatert på de siste trendene innen markedsføring og kommunikasjon er essensielt for henne. Denne omfattende kunnskapen har hun anvendt for å styrke merkevarer og drive engasjement gjennom innhold som resonnerer.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden