Tenk på disse 5 ting før du søker lån til hytte

Hyttedrømmen har kanskje aldri vært nærmere, men samtidig er det en god del ting å tenke på før man går til kjøp av hytte. Skal du søke et lån til hytte, så kan det hende du må delfinansiere den på en måte. Men hvilket lån til hytte skal du velge, og hvordan kan du få innvilget et lån selv om økonomien kanskje ikke er den aller beste?

Dersom du har egenkapital til fritidsbolig, så er det heller ikke sikkert du bør kjøre alle pengene inn i realisering av hytta. Vi skal se på 5 ting som er viktige å tenke på før man søker lån til hytte, slik at du kan ta et riktigere valg i forhold til å kapitalisere den på best måte.


lån til hytte

1. Hvor mye skal du bruke hytta

En av de første tingene du bør tenke på er hvor ofte du kommer til å bruke den. Skal du bruke den en gang iblant, kan det være en idé å prøve seg på utleiemarkedet. Men er du som folk flest og vil bruke hytta hver helg, da er det en god investering av midlene. Når du eier hytte, så har du større avkastning på den og mer nytte av den.

Hvor mye hytta skal brukes har også påvirkning på om du skal installere solceller og legge inn vann, eller om familien synes det er greit å bo litt nøysomt under oppholdet.

2. Beliggenhet til hytta

Beliggenhet kan være aktuelt å tenke på når du skal søke lån til fritidsbolig. Jo mer sentralt eller tillagt et populært turområde, jo dyrere vil hytta være, selv om den er i dårlig forfatning. Markedet styrer alltid prisen, og vil du gjøre et kupp, bør du finne ut hvor de nye utbyggingene kommer. Dette kan øke verdien på hytta eksponentielt.

Beliggenhet kan ha en betydning når det gjelder å få brukt hytta. Er den veldig utilgjengelig, vil det oppstå misnøye når man må vasse i dyp snø på fjellet eller være avhengig av båt på kysten. Men husk at disse stedene er der du kan få fred og ha hytta helt for deg selv.


lån til hytte

3. Søke om verdivurdering av eiendom

Det kan være lurt å forhøre seg med banken om tips til å søke lån til hytte. Er du av dem som er i grenseland for å få innvilget lån til fritidsbolig, så kan det hende du kan øke verdien på boligen din. Dette gjøres enkelt med en takst. Takst utføres av en dyktig fagperson som vil vurdere hjemmet ditt ut fra visse standarder.

Dersom det viser seg at huset ditt er mer verdt enn taksten, så kan dette bety at du kan få mer lån. Grunnen til det er at du dermed har betalt inn mer enn den nye taksten tilsier og prosentandelen øker. Det innebærer at du nå kan få bedre betingelser på lånet, slik som lavere rente og nedbetalingstid.

4. Tilstanden på hytta

Mange kjøper hytte for å skaffe seg en tomt. Mange hytter er falleferdige og har nødt å få en renovering. Dette gir deg to muligheter. Enten så kan du gjøre et kupp på billig tomt fordi hytta er i så dårlig forfatning at den må rives, eller så får du muligheten til å gjøre den toppmoderne.

Det kan være vanskelig å sjekke tilstanden på en hytte, derfor er det å fraråde på det sterkeste å kjøpe hytta usett. Banken vil heller ikke godkjenne dette dersom de skal låne deg penger til å kjøpe fritidsbolig. Få derfor en ekstern aktør til å gå på en visning eller ta med noen du kjenner som har god kjennskap til hva som kreves.


lån til hytte

5. Type lån og finansiering

Det er viktig å tenke over hva slags lån man skal velge. Det beste er å bake hyttelånet inn i boliglånet, men det er ikke avgjørende for å kunne finansiere en hytte. Likevel vil renter og gebyrer løpe på et forbrukslån. Derfor må du som skal søke lån til fritidsbolig tenke på andre løsninger. Kanskje kan man gå sammen flere søsken for å eie hytta sammen, eller så kan man bruke delfinansiering på det resterende beløpet.

Det fins mange lån å velge mellom, slik som boliglån, hyttelån, billån og en rekke lån uten sikkerhet. Det beste er å ha oppsparte midler slik at du kan redusere belastningen på husholdnings-økonomien. Alt handler nemlig om å få mest kjøpekraft i hverdagen. Det som er bra, er at renten på forbrukslån har blitt lavere de siste årene, slik at kjøp av hytte går fint selv med slik finansiering.

Oppsummering

Hytte er noe alle ønsker seg, like fullt som at mange ennå drømmer om å få det. Når man skal kjøpe hytte, så kan det være ting man bør sjekke opp før man søker lån. Med strammere økonomi er det mange som aldri får oppfylt drømmen, men det kan la seg gjøre å realisere den med hjelp av billig forbrukslån kombinert med andre.

Har du skyflet gjennom artikkelen uten å lese den, handlet den om 5 ting man bør tenke over før man søker lån til fritidsbolig. Det er ting som bruk og tilstand, men også ulike typer lån for å finansiere den. Selv om drømmen kan virke fjern, så kan en ny verdivurdering av boligen din være løsningen som skal til for å kunne slå til når drømmehytta dukker opp. Søknaden for lån til hytte er ukomplisert og ikke langt unna.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden