Alternativer til Trustbuddy

Trustbuddy het en tjeneste som spesialiserte seg på å gi smålån som skulle tilbakebetales på kort tid. Idéen var god. Det var og er mange som kan ha behov for kortsiktig kapital i spesielle situasjoner.

Et annet trekk ved Trustbuddy var at det var en peer-to –peer-tjeneste. Det innebar at utlånskapitalen var hentet fra mannen i gata. Men Trustbuddy gikk konkurs.

For deg som låntaker er det mulig å få kortsiktige smålån andre steder. I listen vår har vi noen alternativer til Trustbuddy, dog ikke P2P, kun som et lånealternativ. Du kan låne fra tusen kroner og oppover – nøyaktig som Trustbuddy gjorde i sin tid.

Trustbuddy var en suksess til å begynne med

TrustbuddyVirksomheten startet opp i 2009 med den norsk gründeren Jens Glasø ved roret. Det var ikke den første peer-to-peer-tjenesten, men den var en av pionerne. Iallfall i Skandinavia.

Idéen var som følger: Sløyfer vi banken, betyr det at den som låner ut kan få bedre avkastning på sparepengene sine, og den som låner kan betale litt mindre enn i banken.

Det er imidlertid visse ting banken gjør, som også må være på plass i en peer-to-peer-tjeneste. Noen må sjekke at den som låner har evne til å betale tilbake, altså kredittvurdere. Noen må også ta beslutning om tvangsinndrivelse når det er nødvendig. Dessuten kreves det svært sikre systemer når vi snakker om overføringer og oppbevaring av penger på dette nivået.

Det nærmeste vi kan oversette peer-to-peer-lån med, vil bli kompis-til kompis-lån på norsk. Det er altså to gode venner som hjelper hverandre og stoler på hverandre. Derav kom navnet Trustbuddy.

Trustbuddy gjorde det veldig bra til å begynne med. Basen var i Sverige. De fikk aldri konsesjon i Norge. Markedsføringen av lånene ble blant annet ansett for å være for aggressiv. Annonseringen klargjorde ikke godt nok alle kostnadene ved låneopptak, slik det er strenge krav om.

Men i Sverige gjorde de det bra. Etterspørselen viste seg å være stor. De oppnådde som det første selskapet i sitt slag å bli børsnotert. De ekspanderte utover i Europa og kjøpte opp stadig flere tilsvarende selskap. På det svenske markedet dukket det opp flere tilsvarende aktører i kjølvannet av Trustbuddys suksess.

Problemer og konkurs

Så var det noe som begynte å skurre. I 2015 kom Finansinspektionen, det svenske motstykket til det norske Finanstilsynet, på besøk. De hadde med luper og store regnemaskiner. Store var også overskriftene da Trustbuddys eget styre valgte å begjære seg selv konkurs.

Den vesentligste grunnen var 44 millioner i investeringer som det ikke kunne gjøres rede for. Det ble også anført at nye investeringer var blitt overført på misligholdte lån. På den måten dekket man over problemene. Den ubehagelige situasjonen som var oppstått ble, slik vanen er, tillagt den tidligere ledelsen. Blant dem var grunnleggeren Jens Glasø. Disse tok selvfølgelig til motmæle. Det ble anført at grunnlaget for katastrofen var oppdateringer av programvarer som ikke falt heldig ut.

Et år senere kommer en beretning fra bobestyrer (den som styrer konkursbehandlingen) hvor det blant annet sto at konkursen kunne vært unngått. Det var tilstrekkelige midler i selskapet til å dekke alle kostnader. De skrev at manglene og problemene kunne ha blitt løst på en annen måte enn konkursbehandling. Men uansett, Trustbuddy var historie.

Flere peer-to-peer aktører

Kritikerne av låneformen fikk betydelig vann på mølla etter dette. Men når vi ser på de ovennevnte årsakene til konkursen og Trustbuddys fall, er det ikke noe som tilsier at dette ville skjedd med gode kontrollrutiner og god, oppdatert programvare. I Sverige er det fortsatt flere tilsvarende tjenester i sving. Likeså i USA og Storbritannia.

Les mer om peer-to-peer lån her

I Norge ble Kameo.no etablert for ett år siden etter peer-to-peer-konseptet. De har imidlertid spesialisert seg på bedriftslån til oppstart, eiendomsinvestering og spesielle prosjekter. Når det gjelder smålån til forbrukere har det aldri vært prøvd ut i Norge.

Det er litt vanskelig å finne årsaker til at de opererer fritt i Sverige, mens ingen har våget seg på det norske markedet. Strenge vilkår for konsesjoner er selvsagt en grunn, men det har ikke hindret en rekke andre selskaper å etablere seg.

Andre muligheter for å få smålån

Mens du som sparer ennå ikke kan sette pengene dine i en norsk peer-to-peer-tjeneste, er det uansett muligheter for deg som trenger et lån. Selskaper som Ferratum, Folkia og Klikklån er spesialister på smålån og sms lån og de arbeider alle godt innenfor norsk lovgivning med krav om full informasjon om alle kostnader til deg som søker lån.

Som smålån regner vi lån opp til 50 000 kroner, men det kan også være så lavt som 1 000 kroner. Noen ting bør du være oppmerksom på når du tar opp smålån. Og disse gjelder om det er et peer-to-peer-lån, eller om det er opptatt på nettet gjennom en mer tradisjonell låneinstitusjon.

  • Trenger du pengene NÅ? La oss si det er en fet tv du har lyst på. Dersom du har penger til å betjene et lån, har du også penger til å spare. Nøyer du deg med nett-tv i fire måneder, vil du ha nok til å betale kontant og slippe lånekostnadene. En bilreparasjon eller et akutt behov for kjøleskap er derimot eksempler på ting som ikke er like lett å utsette.
  • Betal tilbake så fort som råd er. Det er høy effektiv rente på smålån. På noen av eksemplene til de nevnte aktørene kan den oppgitte renten synes skyhøy. Det kommer også av at det forutsettes at du betaler raskt tilbake. Hvis du for eksempel tar opp et lån på 8000 kroner som skal betales tilbake i løpet av tre måneder, vil du måtte tilbakebetale 9779 kroner på de tre månedene, eller 3 260 kroner per måned. Ekstrakostnaden på kroner 1779 virker overkommelig, og kan godtas hvis du virkelig trenger pengene. Men hvis du regner om til årlig, effektiv rente, utgjør dette 246 %.
  • Har du flere smålån du betaler på, eller kredittkort i tillegg, bør du prøve å refinansiere dem for å spare kostnader. Et større lån har lavere nominell rente og færre gebyrer.
Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden