Oversikt
Sbanken er fortsatt for mange kjent som Skandiabanken, men de byttet altså navn i 2017. Banken ble etablert som den første rene nettbanken i Norge i 2000. Da var den et datterselskap av svenske Skandiabanken. Fra 2015 har de vært et selvstendig bankforetak, registrert på Oslo Børs.
Banken er landsdekkende, med hovedkontor i Bergen. De opplyser at de per 2020 har 400 medarbeidere og mer enn 450 000 aktive personkunder. Dette plasserer dem blant de største i landet.
Lånetilbud fra SBanken
Sbanken har alle de vanlige lånetypene, deriblant forbrukslån. I motsetning til de fleste store bankene for personkunder, er dette en profilert del av deres låneportefølje.
I tillegg til generelle forbrukslån, fremhever de sine oppussingslån, båtlån og refinansieringslån uten sikkerhet. De to førstnevnte følger de samme vilkårene. Refinansieringslån har noen særregler vi kommer tilbake til.
Forbrukslånene følger de vanlige normene i bransjen med hensyn til lånebeløp og løpetid. Derimot utmerker de seg på en særdeles lav gjennomsnittsrente som oppgis til 9,88 %, samt at de ikke tar gebyrer.
Vi merker oss at Sbanken ikke godtar medlåntaker på sine forbrukslån, og at de krever en årsinntekt på 300 000 kroner.
Som de fleste andre som tilbyr forbrukslån, har Sbanken også egne regler om lån for refinansiering av gjeld hos andre banker eller kreditorer. Mens loven gir rom for en løpetid opp til 15 år, begrenser Sbanken denne til den samme som lånene som søkes refinansiert. Du kan altså ikke gå lenger løpetid enn det du har dersom du refinansierer i Sbanken.
Foruten forbrukslån har Sbanken alle vanlige banktjenester, dog ingen fysiske bankfilialer hvor man kan henvende seg.
Popularitet
Sbanken så ut til å treffe blinken med konseptet sitt fra 2000, som den første rene nettbanken i Norge. Tiden var moden for et slikt tilbud, og det ser ut til at banken har klart å holde dette forspranget på konkurrentene sine.
I alle tilfeller topper de det som er av brukerundersøkelser. Hele 19 år på rad har de vært banken som har scoret høyest på brukertilfredshet. Det er en stor prestasjon. For å komme hit må man være gode både på kundeservice, og ha noen av de mest attraktive tilbudene på markedet.
Sikkerhet og service
Sbanken er blitt en godt etablert bank. Med kontroller fra Finanstilsynet og medlemskap i Bankenes sikringsfond gjør de det som er mulig for å sikre kundenes penger.
Som en pioner på nettbanktjenester er de også godt rustet på datafronten. Verken pengene dine eller personlige opplysninger om deg kommer på avveie i SBanken.
Når det gjelder service, har ikke Sbanken noen fysiske filialer man kan komme og besøke. Det er nok et savn for mange, spesielt de eldre. Derimot har de nærmest døgnåpen telefonlinje, det vil si fra 07.00 om morgenen til 22.00 om kvelden på hverdager, og mellom 10.00 og 18.00 i helgene. Ingen av storbankene kan varte opp med noe tilsvarende.
Oppsummering
Den gode scoren på kundetilfredshet sier mye om banken generelt, og den lave gjennomsnittsrenta på forbrukslån sier litt om akkurat dette låneproduktet. Så langt tilsier dette at SBanken bør få vår aller sterkeste anbefaling.
Et par skjær i sjøen er det imidlertid. Lav gjennomsnittsrente er ofte et utslag av strenge kredittvurderinger. Sbanken har også satt opp en minimumsinntekt for å få lån som er høyere enn det de fleste rene forbrukslånsbanker oppgir.
Et stort aber er det at Sbanken ikke godtar en medsøker på forbrukslån. Med to inntekter til grunn ville det være mulig for mange flere å oppfylle kravene i kredittvurderingen og dermed få lån.
En annen ting banken setter et stopper for er å søke lenger løpetid på et lån du allerede har tatt opp i banken. Det er svært upraktisk ikke å kunne diskutere nedbetalingen dersom det skulle oppstå problemer underveis.
Men det er klart: Gebyrfrihet og lav rente vil normalt veie opp for dette.. Dersom du har en sunn økonomi anbefaler vi absolutt at du søker ditt i forbrukslån hos SBanken.