Oppussingslån

Et oppussingslån er potensielt et godt valg når du først skal låne penger. Lånekostnaden utliknes som regel av en verdiøkning i boligen. Verdiøkning er mest interessant med tanke på salg.

Lån tilpasset for deg
Lån tilpasset for deg

Skal du ikke selge, skal du bo jo der selv og vil gjøre boligen til din egen. Det bør også være verdt pengene. Lån til oppussing er for øvrig blant de mest populære grunnene til lån i Norge.

Og du er slett ikke alene. «Alle» pusser opp. I det minste forteller en undesøkelse at tre av ti nordmenn går med planer om oppussing neste år. Det blir nok ikke alltid realisert, men det viser hvor opptatt vi er av det.

Hva er et oppussingslån?

Et oppussingslån er et lån med formål om å pusse opp deler eller hele huset. Lånet har, med mindre du låner usikret, pant i boligen og kan ofte utlignes med verdiøkningen (eller bedre).

Det kan lønne seg både for deg som nettopp har kjøpt et hus og for deg som skal selge boligen din.

Oppussingsla

Men oppussing er ikke for amatører. Til tross for det gyver vi på med minimal kunnskap om temaet. Aller ivrigst er folk mellom 40 og 50 år.

For at en oppussing skal bli vellykket er det tre ting du bør ha klart for deg på forhånd:

Vi vil i tur og orden belyse disse spørsmålene.

Oppussingslån ved salg av bolig

Du vil helt sikkert ha mest mulig for en bolig du selger. Hvilke grep kan du gjøre for å øke prisen? Undersøkelser blant eiendomsmeklerne viser at det ofte er de små, kosmetiske grepene som gir størst effekt. Ser det bra ut, kommer budene.

Mange går løs på de tunge oppussingsobjektene som kjøkken og bad før de selger. Det er ikke alltid det lønner seg like mye. Det vil selvfølgelig resultere i en faktisk verdistigning av boligen, men det vil også koste.

Hvis du låner 200 000 kroner i en totalrenovering av bad, er det ingen garanti for at salgsprisen øker med det samme beløp. Dessuten vil en slik jobb ta tid, og du må vente med å selge til den er helt ferdiggjort.

Derimot lønner det seg alltid med noen strøk maling, sliping av tregulvet eller å bytte knotter på skapene. Disse er tiltak som ikke koster all verden. Men det gjør at det ser bedre ut, og gir folk lyst til å kjøpe. På badet holder det med å skifte dusjforheng eller eventuelt installere et moderne dusjkabinett.

Har du mulighet til å øke boflaten ved å fikse kjeller eller loft, kan det derimot gi god gevinst. Likeledes hvis du på samme flate kan utvide fra ett-roms til to-roms, eller fra to-roms til tre rom.

Her har du noen lure oppussingstips, og som også kan øke verdien på boligen:

Skal du søke om et oppussingslån i forbindelse med salg av bolig, er det altså ofte de små tingene som kan gjøre en stor forskjell. Lånet behøver ikke å bli all verden for at budrundene kan bli litt tøffere.

Oppussingslån ved kjøp av bolig

De fleste ønsker å pusse opp etter at de har kjøpt bolig. Kanskje har de også kjøpt boligen med det for øye. Oppussingsobjekter går for lavere pris, og de har et hav av muligheter. Her kan du sette ditt personlig preg på stedet du skal bo de neste årene.

Maling og innredning er en selvfølge. Bad og kjøkken kan vente hvis det er et økonomisk spørsmål, men det behovet vil nok komme etter noen år uansett. Et godt bad ansees å ha en levetid på minst 15 år.

Dersom du har nok egenkapital, kan det være at du kan bake inn renovering eller oppussing av bolig i selve lånet til boligen. Når du er i kontakt med banken i forkant av budrunden, kan du be om et lånebevis (finansieringsbevis) som innehar en låneramme banken kan gå god for.

I et oppussingsprosjekt kan det være at du klarer å få huset til en relativt rimelig pris, og kanskje har du også god plass med tanke på rammene du fikk i lånebeviset.

Etter endt renovering eller oppussing av enkelte rom, kan du på ny få en takst på huset. Dersom denne taksten er langt bedre enn banken har tatt utgangspunkt i, er det dessuten gode forutsetninger for å få bedre rammer på boliglånet ditt.

Dette forutsetter dog at du ikke har bundet renten – da er det nemlig et krav om at du betaler overkurs på renten tilsvarende resterende tid på det bunnede lånet.

Hva koster oppussingen?

Det er et veldig godt spørsmål som det ofte er vanskelig å besvare med presisjon. Det kan dukke opp nye behov under oppussingen. Når du søker om lån til oppussing av bolig, er det viktig å ha noen tanker om hva dette vil ende på.

Du bør altså har en klar plan om hva du vil ha gjort, og lage et budsjett på det. Dette må altså skje før du tar opp et oppussingslån.

Finn også ut hva slags arbeid du vil gjøre selv og hvilke oppgaver du vil sette ut. Erfaringer viser at mange har overdreven tro på sine egne håndverkerevner, og at motivasjonen til egeninnsats daler underveis i prosjektet. Det kan føre til gnisninger i et parforhold dersom en av partene viser mindre motivasjon enn den andre.

Noen tenker at det de ikke vet fra før, kan de finne ut på internett. Det stemmer ikke bestandig. Rådet om å vaske ned badet med en høytrykkspyler viste seg å ikke fungere med godt resultat for den som tok det tipset for god fisk.

Men for det du gjør selv, holder det med å finne ut kostnaden på de varene du bruker.

For håndverkertjenester lønner det seg å undersøke litt rundt og innhente anbud. En god håndverkerjobb, innebærer blant annet at normene for våtromstandard blir fulgt. En annen fordel er at du får kvittering på det som er gjort.

Det er imidlertid noen feller du kan gå i. Den første er å ikke undersøke det rimeligste anbudet tilstrekkelig før du aksepterer det. Kanskje er store deler av det du ønsker å få gjort ikke inkludert i arbeidet, eller det blir gjort fort og slurvete med ufaglært arbeidskraft. Du bør derfor lese tilbudet nøye og innhente referanser.

Dernest er det viktig med løpende kommunikasjon underveis i arbeidet. Konflikter kan oppstå ved at du ikke har gitt grundige nok detaljer på forhånd om jobben som skal gjøres, eller ved at håndverkeren ikke informerer deg underveis om hva som gjøres. Sørg derfor for åpne kanaler.

Ting dere blir enige om muntlig underveis, bør bekreftes skriftlig. For eksempel kan det sendes en e-post.

Det er best å be om en fastpris på jobben. En timepris kan by på overraskelser i ettertid.

Finansiering av oppussing

Som nevnt innledningsvis er oppussing et ærverdig låneformål. Banker og finansinstitusjoner ser positivt på å yte lån til renovering og oppussing av leiligheter og boliger.

Det er derfor gode muligheter for å få utvidet boliglånet, eller refinansiere det med inkludering av oppussingskostnadene. Oppussingslån med sikkerhet i bolig er å regne som vanlig boliglån, altså med markedets beste rente.

Men har du akkurat kjøpt boligen, kan det være et problem. Bankene skal kun i unntakstilfeller gi lån som overstiger 85 % av boligens verdi. Det kan stenge for refinansieringslån.

Hvis oppussingsbehovet og lysten er sterk er det mulig å søke om et forbrukslån til oppussingen. Ettersom det er lån uten sikkerhet, vil det ha vesentlig høyere rente.

Kortest mulig løpetid er å anbefale. Du kan også på et hvilket som helst tidspunkt innfri det hvis du senere skulle kvalifisere til refinansiering av boliglånet. Og verdiøkningen på boligen står seg. Den koster bare litt mer.

Oskar er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i finans. Han har raskt gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med innholdsskapning for diverse finansielle institusjoner, inkludert banker, forsikringsselskaper, og investeringsfirmaer. Oskar har en naturlig evne til å forvandle komplekse finansielle emner og jargon til forståelig og engasjerende innhold. Hans lidenskap for finans og økonomi skinner gjennom i hans skrivearbeid, hvor han alltid søker å utdype lesernes forståelse og interesse for økonomiske muligheter og utfordringer. Med en finger på pulsen av finansverdenen bidrar Oskar med aktuelle og innsiktsfulle artikler og guider til Norsk Kreditt, hjelper brukere med å navigere i låne- og kredittmarkedet med større selvsikkerhet.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden