Kredittkort

Kredittkort i Norge har vært et populært betalingsmiddel i en årrekke. Anslagsvis har halvparten av befolkningen ett eller flere kort, og mange benytter de til forskjellige anledninger. Mange aktører tilbyr rabattavtaler og gunstige betingelser ved bruk, og i oversikten nedenfor ser du hvor mange rentefrie dager hvert kort har – så lenge kreditten er betalt tilbake innen disse dagene er omme, koster det heller ingenting.

I praksis er et kredittkort og et bankkort ganske så like, men i teorien er de vidt forskjellige. Der man ved et bankkort (debetkort) er nødt til å ha penger på konto for å bruke det, er det stikk motsatt med et kredittkort. Da er det nemlig en kreditt (bankens penger) du benytter. På forhånd får man innvilget en kredittgrense eller bruksgrense som man må holde seg innenfor. Det betyr at du kan handle så mye du vil til grensen er nådd – og så må du betale tilbake pengene før du igjen kan dra kortet.

Forskjellen på debit og kreditt:

  • Debitkort er kortet du ofte har på brukskontoen din, og er penger du har.
  • Kreditt er noe du bruker som i utgangspunktet ikke er ditt, men du har et gitt beløp tilgjengelig til fri disponering.

Dagens kort bruker man ikke bare når man selv ikke har penger på kontoen, og grunnen er at det har kommet såpass mange bonuser og fordeler innbakt i kortene at man faktisk kan tjene penger på å pensjonere det tradisjonelle bankkortet i ulike situasjoner. De fleste kjenner til reiseforsikringen man får gratis hvis man betaler deler av ferienturen med visse kredittkort og drivstoffrabatten man får per liter med andre, men har du for eksempel hørt om cashback?

Sammenlign kredittkort

KredittkortDet er viktig å se på hva som skiller de forskjellige kortene, og vi er derfor svært opptatt av at samtlige norske kredittkort blir sammenlignet. Når vi samler alle aktører i Norge, kan du raskt se hvilke som passer deg best og hvilke du ikke trenger. Du finner kun det beste kredittkort når du får sett på alle ulike kriterier og parametre som både tilbys til deg og som kreves av deg.

Husk at kortene har forskjellige fordeler og passer best til ulike behov. Skal du ut å reise, må du velge en fordel som har noe med reiseforsikring, avbestillingsforsikring eller andre reisegoder å gjøre, mens hvis du kjører mye bil er det en fordel med et mastercard som gir deg rabatt per fylte liter drivstoff.

Det er også forskjellige aldersgrenser – for deg som er nettopp 18 år finnes det noen få kort å velge mellom, neste grense er 20 år, mens de aller fleste som har fylt 23 år kan velge hvilke kort som helst. Dette er også en grunn til at du bør se på sammenligning av kredittkort – i oversikten vår øverst i denne artikkelen ser du nøyaktig info om aldersgrense, renteeksempler, maks kreditt og lignende. Sammenlign kredittkort øverst i denne artikkelen – her er det også en infoboks som viser deg effektiv rente og andre parametre som alder og inntektskrav.

Spare penger

Det høres kanskje smått utrolig ut, men når vi nå skriver 2014 er det faktisk mulig å spare penger på å bruke kredittkortet. Bankene tjener nemlig såpass mye penger på at du bruker kortene deres, at de deler ut bonuser og fordeler i kortene sine. Spesielt når det kommer til drivstoff er det mye penger å spare. Velger du riktig kredittkort her, så kan du spare nærmere 90 øre per liter bensin du fyller! Så lenge man betaler ned regningen innen den rentefrie perioden, så koster bruken ingenting. Og på den måten sparer man faktisk penger på å bruke kortet.

Noen situasjoner hvor man kan spare penger ved å bruke et kredittkort:

  • Drivstoffrabatt (opp til nesten én krone per liter med utvalgte kort)
  • Gratis reiseforsikring (hvis man kjøper 50% av ferieturen med kredittkortet)
  • Rabatter i butikker (her varierer butikkene veldig blant de respektive kortene)
  • Spesielle rabatter (noen kort gir deg for eksempel gratis inngang på utesteder)
  • Sikkerhet (Om du blir svindlet, er du ekstra sikret og blir sannsynligvis ikke personlig skylding svindelbeløp)

Merk: Du sparer kun penger  på disse rabattene dersom du betaler tilbake kreditten du har benyttet før den rentefire perioden er over. Denne perioden varierer mellom 30 til 50 dager. I vår sammenligningstabell ser du hvilke vilkår som gjelder for hvert respektive kort.

Gratis i bruk, reiseforsikring inkludert

Nærmest alle kredittkort i dag er gratis i bruk, i alle fall når det kommer til varekjøp og handel på nettet. Enkelte kredittkort er til og med gratis når man skal gjøre uttak i både utenlandske og norske minibanker, noe som er en stor fordel når man skal på utenlandsferie. Sjansen er også stor for at kortet inneholder en gratis reiseforsikring som aktiveres dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet.

De fleste kredittkort har også en rentefri periode, der man kan utsette tilbakebetalingen i mellom 40 til 50 dager uten å betale renter. I praksis betyr det at man ikke betaler noe for å ha brukt kortet. Rekker man ikke å betale tilbake, så vil en dyr rente begynne å løpe. Hos de fleste banker ligger denne renten på mellom 20 – 35%, og er derfor svært mye mer kostbar enn et forbrukslån.

Trygg handel

Kredittkort er dessuten langt tryggere å bruke fremfor et vanlig bankkort, spesielt når det kommer til netthandel og kjøp i utlandet. Skulle det for eksempel skje at du bestilte fly- eller konsertbilletter fra et selskap som gikk konkurs før du fikk tjenesten din, så står du på bar bakke dersom du betalte med et bankkort. Brukte du derimot kredittkortet, så er du automatisk beskyttet av kredittkjøpsloven, og dermed er det banken som må ta den «tunge» regningen for deg.

På samme måte er også kredittkort en trygghet når det kommer til svindel. Blir du utsatt for svindel eller frastjålet kortet, så er det banken og forsikringen din som tar støyten. Skjer det samme med bankkortet, så er det kontoen din som tappes, og du står igjen på bar bakke.

Søk på nett

I dag søker du enklest om kredittkort på nettet. Vår oversikt viser deg de største og beste tilbyderne av kredittkort i Norge, og det tar bare et par minutter å søke om dem. Viktig å tenke på når du søker er at du trenger et kort som er tilpasset din bruk. Fyller du aldri bensin behøver du altså ikke et kredittkort med bensinbonus, og dersom du aldri skal betale ned regningen på avbetaling uansett, så behøver du heller ikke bekymre deg for om at kortet har høye rentekostnader.

Mange er ute etter kredittkort på dagen eller de mest ivrige er kanskje til og med ute etter kreditt «på minuttet», men det er som regel ikke så enkelt. Man må gjennom en søknadsprosess og alle blir kredittvurdert. Det er flere ting du kan gjøre for å forenkle prosessen, og det første kravet er selvsagt at du ser gjennom det du har skrevet i søknaden og sørger for at all info er korrekt.

For å søke i Norge er det som regel bare to krav fra bankene – du er 18 år gammel og har ingen betalingsanmerkninger eller inkassosaker mot deg.